Mobiliteit14 jan '14 09:52

Ov-chipkaartorganisatie TLS moet coöperatie worden

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Mansveld van Spoor gaat de wet aanpassen om de OV-chipkaart gebruiksvriendelijker te maken voor treinreizigers. Ze wil bijvoorbeeld dat de prijzen die verschillende vervoerders hanteren duidelijk zijn. Belangrijk onderdeel in haar wetswijziging is dat ze de Autoriteit Consument en Markt het toezicht op de OV-chipkaart wil geven.

Rikus Spithorst van de Maatschappij Voor Beter OV is daar blij mee. Maar die waakhond moet dan wel tanden krijgen, zegt Spithorst. "De ACM kan nu achteraf dingen beboeten. Dat moet ook proactief kunnen worden. Het moet niet alleen zo zijn dat de ACM er wat van mag vinden, het moet ook tijdig."

Goede zaak
Hij noemt de plannen van Mansveld een stap in de goede richting, vindt hij. "Dingen die wij eerder al hebben gezegd, heeft de staatssecretaris goed in haar oren geknoopt. En meer dan dat: ze heeft er ook wat mee gedaan. Het belangrijkste is dat ze de taak van de Autoriteit Consument en Markt wil uitbreiden. Die bemoeit zich nu best wel met tarieven, omdat veel tarieven wettelijk beschermd zijn in het openbaar vervoer. Dat de ACM zich straks ook over de chipkaart gaat buigen, is een goede zaak."

Gerelateerde artikelen