Mobiliteit14 jun '13 10:36Aangepast op 14 jun '13 10:54

ProRail wil spoorlopen voorkomen met hekken

Auteur: Harmen Simon Teunis

ProRail gaat spoorlopen met nog meer maatregelen aanpakken. Het bedrijf investeert 30 miljoen euro in het plaatsen van 600 kilometer aan hekken om het spoor heen.

Het komt regelmatig voor dat machinisten langzaam moeten rijden omdat er iemand op het spoort loopt en de machinist niet weet wat hij van plan is. Hoe hoog de hekken precies moeten zijn, varieert, zegt Michiel Haighton van ProRail. “De hekken zijn hoog genoeg om het in ieder geval moeilijker te maken om het spoor op te klimmen. Het Nederlandse spoor is een open systeem. En als je er echt op wil, kom je er gewoon bij. Maar je kunt het de personen wel zo moeilijk mogelijk maken. En dat is wat we doen met deze hekken."

2800 gevallen per jaar
Het komt volgens Haighton nog bizar vaak voor dat mensen op het spoor lopen. Gemidddeld gaat het om zo'n 2800 gevallen per jaar. En dat kan om uiteenlopende redenen zijn, zegt hij. "Het gaat om mensen die de hond uitlaten of bijvoorbeeld om mensen die een sluiproute nemen. Je ziet het in de zomermaanden ook vaak bij campings die in de buurt van het spoor liggen. Dan willen mensen een stukje oversteken naar het dichtstbijzijnde dorp, of een lekker wandelingetje met de kinderen. We komen de gekste dingen tegen."

Toch richt ProRail zijn pijlen op deze manier ook op koperdieven, zegt Haighton. "We willen eigenlijk iedereen weren van het spoor die er niet thuis hoort. Koperdieven en suïcidale mensen behoren daar ook toe. [...] Het levert ook enorme vertragingen op: drie uur per dag gemiddeld. De treinen die achter afremmende treinen zitten, gaan ook langzamer rijden. Uiteindelijk krijg je een file van treinen op het spoor met heel veel vertraging. De maatschappelijke kosten zijn ook enorm."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen