Mobiliteit14 mrt '13 12:05

Er is licht aan het einde van de tweede Coentunnel

Auteur: Marjan van den Berg

De tweede Coentunnel in Amsterdam is klaar, maar gaat naar verwachting pas in mei of juni open voor autoverkeer. En voordat het zover is, worden beide Coentunnels vier dagen afgesloten.

"Ja, de tweede Coentunnel is af", zegt Jan Rienstra, omgevingsmanager van het project donderdag op BNR. Maar automobilisten moeten toch nog even geduld hebben.

Veiligheid
De openingsdatum is nog niet vastgesteld. Dit heeft te maken met het feit dat er nog een aantal tests moet worden uitgevoerd. "Wat belangrijk is, is veiligheid. De tunnel gaat niet eerder open dan wanneer de veiligheid is aangetoond", zegt Rienstra.

Rijkswaterstaat is momenteel bezig met het testen van alle installaties in de nieuwe tunnel, waaronder de snelheidsdetectie en de verlichting. Hulpdiensten als brandweer, politie en ambulance volgen een opleiding over veiligheidsaspecten van het bouwwerk.

Afsluiting
Voordat het openingsfeest kan worden gevierd, is het bovendien eerst nog vier dagen afzien. Beide Coentunnels worden dan namelijk afgesloten om het wegennet aan te passen.

Dat is geen eenvoudige klus, zegt de manager. "Nu gaan zowel van noord naar zuid, als van zuid naar noord, twee rijstroken de bestaande Coentunnel in. Iets oostelijk daarvan, nog geen 20 meter, is de nieuwe. Maar voordat je al dat verkeer daar naartoe hebt geleid, moet je een heel stuk asfalt eerst wegfrezen, op sommige punten moet je grond aanbrengen, daarna asfaltlagen in twee verschillende sessies, belijning, verlichting, geleide-rail en als wat daarbij komt kijken."

Vijf rijstroken
Na de opening van de tweede Coentunnel gaat de bestaande Coentunnel dicht voor renovatie. Die werkzaamheden moeten worden afgerond in 2014. En dan zijn de voordelen pas echt merkbaar. "Dan hebben we in de spits geen twee rijstroken, maar samen met de verbreding en de inzet van de wisselstrook vijf rijstroken", zegt Rienstra.

Gerelateerde artikelen