Mobiliteit14 feb '13 11:25

De Duitsers hebben ook een AnsaldoBreda

Auteur: Fleur de Bruijn

Wat AnsaldoBreda is voor de Nederlandse Spoorwegen, is Bombardier voor Deutsche Bahn (DB). De Duitse spoorwegen zijn de aanhoudende problemen met de treinen van het Canadese bedrijf meer dan zat. Ze spannen zelfs rechtszaken aan.

Te lichte assen, te zwakke remmen en constant oponthoud in werkplaatsen door technische defecten hebben de spoorwegen naar de rechtbank gedreven. Volgens de Süddeutsche Zeitung eist DB 160 miljoen euro schadevergoeding.

Gesprekken vruchteloos
Problemen doen zich vooral voor bij de meer dan 200 treinen die zijn aangekocht voor regionaal vervoer in het zuiden van Duitsland. Gesprekken met de fabrikant om de problemen te verhelpen, liepen op niets uit. DB zag zich gedwongen een zaak aan te spannen. Wanneer die dient is nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder van het gerechtshof in Berlijn.

Langzamer
Aanhoudende problemen met treinen van de S-Bahn en regionale treinen in München zijn het stadsvervoersbedrijf, dat onder DB valt, een doorn in het oog. De remmen zijn niet sterk genoeg waardoor de treinen al jaren langzamer rijden dan de bedoeling is. Dat leidt al tien jaar tot vertragingen. Het vervoersbedrijf stapte daarom naar de rechter in München, aldus de krant.

Fyra en intercity
De hoop dat de nieuwe Fyra-treinen tussen Amsterdam en Brussel binnenkort zullen gaan rijden, lijkt vervolgen. Gisteren publiceerde BNR het bericht dat het nog een jaar kan duren alvorens de nieuwe treinen weer gaan rijden. Twee opmerkelijke technische problemen zouden de trein parten spelen.

Ter vervanging van de Fyra rijdt er per 18 februari een intercity tussen Den Haag HS en Brussel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen