Mobiliteit19 aug '14 09:43

Selectie aan de poort voor Woerdense treinreizigers

Auteur: Thijs Baas

Woerden is het eerste treinstation van Nederland dat 24 uur per dag op slot gaat voor mensen zonder ov-chipkaart. Alleen bezitters van een ov-chipkaart met voldoende saldo erop kunnen nog door de OV-poortjes. Verslaggever Martijn de Rijk bezocht het station van Woerden

Aldo Markus van de reizigersvereniging Rover vraagt zich af of er uiteindelijk niet meer nadelen dan voordelen zitten aan het afsluiten van de stations. Samen met andere consumentenorganisaties heeft hij de NS geadviseerd er nog eens over na te denken. "Denk aan de doorloop van je station, maar ook de passage langs je winkels, de bloemist die in de hal zit en waarvan je niet meer weet of 'ie voor of achter de poortjes zit."

Wat betreft het bestrijden van de overlast heeft de NS overigens wel degelijk een punt, beaamt Markus. "Het aantal overlastmeldingen in de Amsterdamse en Rotterdamse metro, waar je het al een paar jaar hebt, is echt significant afgenomen. Dat is leuk, maar vroeger had ik persoonlijk van een zwartrijder geen last. Maar nu krijg je gewoon een zetje van iemand die met je meewil door een poortje, dus ik heb er nu op een andere manier wél last van."

Test
Voorlopig gaat het in Woerden om een test, maar Markus wijst nu al op een heel specifiek Woerdens probleem: "Er zijn bushaltes aan beide zijden van het station, waardoor mensen die willen overstappen over het station heen lopen. Dat kan nu ook, maar ze moeten nu het NS-poortje door en om daarin te mogen, moet je een kaart hebben waar voldoende saldo op staat: 20 euro. En zo wordt je hele busreis van 1,25 euro veel duurder. en dat is heel onaantrekkelijk. Óf je moet omlopen door een tunneltje en dan loop je ineens niét meer overdekt."

Voordat NS met een volgend station begint moet alles even goed overwogen worden, vindt Markus. "Ze zeggen ook dat ze maatwerk gaan maken en dat het passagerecht wordt overlegd met gemeentes, maar ik wil het eerst zien. Prima dat ze ergens beginnen om te kijken hoe het in de praktijk loopt, maar leer alsjeblieft de lessen en zorg dat het ergens anders beter gaat, als je hier constateert dat er fouten zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen