Mobiliteit5 sep '13 14:36

Rijkswaterstaat neemt maatregelen Tweede Coentunnel

Auteur: Harmen Simon Teunis

Rijkswaterstaat grijpt in en neemt verkeersmaatregelen om het aantal ongelukken in de Tweede Coentunnel terug te dringen. In de tunnel wordt een inhaalverbod ingevoerd en de LED-geleideverlichting en andere lichten in de tunnel worden gedimd.

Het aanpassen van de verlichting moet het herkennen van remverlichting van auto's makkelijker maken. De maatregelen worden genomen in de richting van Amsterdam, waar tijdelijk twee rijstroken beschikbaar zijn. De meeste aanpassingen worden binnen een week doorgevoerd.

De maatregelen zijn de uitkomst van een analyse van de verkeerssituatie door Rijkswaterstaat. Aanleiding was een stijging van het aantal ongelukken. In vergelijking tot de oude situatie steeg het aantal incidenten met twee tot drie per week. In de analyse is gekeken naar verschillende aspecten die invloed kunnen hebben op het rijgedrag van de weggebruiker. Rijkswaterstaat heeft daarbij gebruik gemaakt van camerabeelden en meetgegevens.

Bewegwijzering
Naast de eerder genoemde aanpassingen gaat Rijkswaterstaat de bewegwijzering en bebording voor en na de tunnel samenvoegen, verwijderen of verplaatsen, om een de verkeerssituatie overzichtelijker te maken. Bovendien worden er nog belijningen en barriers verplaatst die de verkeersveiligheid moeten verhogen, zo valt te lezen in de lijst met maatregelen.

Eerder zijn al andere maatregelen doorgevoerd, zoals het afkruizen van een van de twee rijstroken van de A8 richting Amsterdam, ter hoogte van Oostzaan. Deze maatregel geldt overigens alleen als er minder dan 1750 auto's per uur passeren. Daarnaast ging vanaf 19 augustus de maximumsnelheid in de Tweede Coentunnel in de ochtendspits omlaag naar 70 kilometer, vanaf 2600 auto's per uur. Zodra het dus te druk wordt, is de maximumsnelheid niet 90 maar 70 kilometer per uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen