'Fyra is nog zeker een jaar buiten gebruik'
Twee opmerkelijke technische problemen spelen de geplaagde Fyra parten. De hogesnelheidstrein weet door een programmeerfout in de boordcomputer soms niet of hij vooruit of achteruit moet rijden en bij de Nederlands-Belgische grens valt de motor vaak uit.
Dat laatste heeft ook te maken met de boordcomputer. Als de Fyra de grens nadert, moet de omschakeling worden gemaakt van het Belgische GSM-R netwerk naar het Nederlandse netwerk. Als er na 30 seconden nog geen verbinding is gelegd, valt de motor automatisch uit.
Deze conclusies trekt het vakblad De ingenieur, dat alle problemen die zich voordoen bij de Fyra onder de loep heeft genomen. Medewerkers van het blad houden het erop dat de Fyra's tussen Schiphol en Brussel nog minstens een jaar aan de kant staan.
Voor- of achteruit?
"Het gaat erom dat er een treinbeveiligingssysteem in de Fyra zit en dat raakt soms ontregeld. Daardoor weet 'ie soms niet of 'ie voor- of achteruit rijdt", licht Thijs van Velzen van De Ingenieur toe. "De status van de rijrichting komt dan verkeerd te staan en dat leidt tot een conflict waardoor de trein in de remmen gaat."
Het oplossen van de problemen zal veel tijd vergen, vervolgt Van Velzen. "Het zijn problemen in de software, dus in de programmatuur aan boord van het beveiligingssysteem. De software moet deels herschreven worden. Er moet een modificatie worden gepleegd en er moet getest en gecertificeerd worden."