Nederlandse en Belgische parlementariërs wilden tekst en uitleg hebben van de spoorbedrijven en spoorbeheerders. De reiziger moet ondertussen gewoon nog een paar keer overstappen om van Amsterdam in Brussel te komen.
Het goede nieuws bij de hoorzitting in Brussel is dat blijkt dat een tijdelijke rechtstreekse verbinding tussen de hoofdsteden mogelijk is. Maar daar eindigt het ook gelijk mee, zegt verslaggever Jeroen Stans. "Staatssecretaris Mansveld eist dat er uiterlijk vrijdag een plan is. En topman Thomassen van ProRail gaf daar vandaag een eerste aanzet toe. Want volgens hem is het met passen en meten mogelijk om een directe verbinding tussen Brussel en Amsterdam te maken."
"Een treinpad van en naar Den Haag volgens de tijdligging van de oude Benelux-trein, is in Nederland beschikbaar te maken. Ook voor 16 keer per dag. Een treinpad van een naar Amsterdam, vraagt om aanpassing van de binnenlandse reizigersdienst tussen Schiphol en Leiden. Een treinpad dat afwijkt van de tijdligging van de oude Benelux-trein conflicteert met brugopeningen voor de beroeps- en pleziervaart over de Oude Maas bij Dordrecht", zei Thomassen.
Gesprek met Mansveld
En daar begint het behoorlijk mistig te worden. Want wanneer dat dan daadwerkelijk gebeurt weet nog niemand. NS-topman Meerstadt heeft daar
vrijdag een gesprek over met staatssecretaris Mansveld. "Dan moet hij dus laten weten wanneer er
ook daadwerkelijk weer treinen kunnen gaan rijden. Hij zegt nu dat we vrijdag
meer weten. Dus we moeten er weer een aantal dagen op wachten voor we iets
verder komen in dit debacle", zegt Stans.
Ondertussen staat de Fyra-trein stof te verzamelen in de remise in Amsterdam Watergraafsmeer. Ondanks de belofte van de topman van AnsaldoBreda staan ze daar ook nog wel even. "Hij zei vorige week nog dat het om slechts een klein probleem gaat dat binnen enkele dagen is opgelost. Ik heb het de topmannen van de NS en van de Belgische NMBS gevraagd. Maar zij hebben de laatste dagen niets meer van AnsaldoBreda vernomen en vinden de woorden van de Italianen niet geloofwaardig.
Belgen twijfelen over Fyra
De NS heeft ondertussen nog een aantal treinen in bestelling staan. De Belgen hebben er nog
geen een afgenomen, en topman Descheemaecker zegt ook niet hardop of hij ze
ooit nog laat leveren. "Dat weet ik
niet. Dat hangt niet van ons af. Wij voeren heel correct de lopende contracten
uit. In het contract is voorzien dat indien de kwaliteit niet goed is, de
fabrikant drie maanden de tijd krijgt om die fabrikaten op niveau te brengen.
Doet hij dat niet dan hebben wij de mogelijkheid en contractueel het recht om
de overeenkomst te verbreken. Maar dat gaan we evalueren op het moment dat we
zover zijn, tussen dit moment en tweeënhalve maand."
De NS heeft een vergelijkbare bepaling in het contract staan, zegt Meerstadt. "Ik citeer gewoon uit het contract. Het is een contractueel recht. De vraag is of het verstandig is om het te doen. Dat is een heel relevante discussie. Wij hebben het reizigersbelang uiteindelijk in het hoofd. Als de leverancier komt met een trein die betrouwbaar rijdt voor de reizigers is uiteindelijk iedereen blij. En dat willen we met zijn allen."
Op de vraag of de Fyra ooit nog op tijd gaat rijden, antwoordde Meerstadt een tikkeltje onzeker: "ik sluit dat helemaal niet uit".