Mobiliteit6 aug '14 13:55

Meer luchtvaartpassagiers in juni

Auteur: BNR Webredactie

Het passagiersvervoer door luchtvaartmaatschappijen is in juni wereldwijd met 4,7 procent gestegen op jaarbasis. Dat maakte de internationale brancheorganisatie IATA woensdag bekend.

Het groeitempo is lager dan de stijging van 6,2 procent op jaarbasis in mei, maar IATA spreekt van een nog altijd sterke groeiontwikkeling.

Bemoedigend
"De groei in juni is bemoedigend, ook al is het een lichte afzwakking ten opzichte van mei. Eerdere indicaties van een afzwakkende vraag verdwijnen. Hoewel dat goed nieuws is, zijn er nog vele politieke en economische risico's die in de gaten gehouden moeten worden'', zei IATA-topman Tony Tyler.

Hij wees onder meer op de conflicten in het Midden-Oosten, de dreiging van een handelsoorlog met Rusland, de betalingsproblemen van Argentinië en de ebola-epidemie in West-Afrika. Tyler zei nog altijd te geloven dat de winstgevendheid in de luchtvaartsector dit jaar zal toenemen ten opzichte van 2013, maar voegde daar aan toe dat het effect van bovengenoemde gevaren op de resultaten per maatschappij kan verschillen.

Ebola
De ebola-epidemie kan volgens de topman 'een van de grootste regionale gevaren' worden. Tyler probeerde reizigers gerust te stellen met de opmerking dat luchtvaartmaatschappijen nauw overleg voeren met onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zoals dat ook in het verleden bij uitbraken van besmettelijke ziektes gebeurde.

De vraag naar tickets steeg in Europa met 5,6 procent ten opzichte van juni 2013. Volgens IATA loopt die ontwikkeling in de pas met het aanhoudende economische herstel in de regio. De stijging in Europa was sterker dan in Azië (plus 4,9 procent) en Noord-Amerika (plus 3,1 procent). Opnieuw werd de sterkste groei gemeten in het Midden-Oosten, waar de vraag met 10,8 procent toenam. Latijns-Amerika volgde met een plus van 7,1 procent, terwijl Afrika de enige regio was waarin de vraag daalde, met 2,7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen