Mobiliteit19 aug '14 14:50

We gaan vaker vliegen

Auteur: BNR Webredactie

De kans is groot dat we in de tweede helft van 2014 meer vliegreizen gaan boeken. Dat voorspelt de internationale brancheorganisatie IATA.

IATA stelt vast dat ondernemers zich de afgelopen maanden wat minder zorgen zijn gaan maken over de gevolgen van geopolitieke spanningen en het terugschroeven van het stimuleringsbeleid van de Fed, de koepel van centrale banken in de VS. "Als die verbetering doorzet, wat nu de algemene verwachting is, voorzien wij een versnelling van de groei van het internationale luchtvervoer in de tweede helft van dit jaar'', aldus de belangenvereniging.

Vertrouwen afgenomen
Het sentiment bij ondernemers is doorgaans een sterke indicator voor de toekomstige vraag naar vliegtickets. Na een scherpe stijging in de tweede helft van 2013 is het vertrouwen in de eerste helft van dit jaar iets afgenomen. Beide ontwikkelingen waren terug te zien in de vervoersstatistieken en financiële resultaten van luchtvaartmaatschappijen. De laatste maanden is weer sprake van enige verbetering, aldus IATA.

Ondanks de over het algemeen zwakkere eerste jaarhelft is de verkoop van duurdere zitplaatsen, die met name gericht zijn op zakelijke reizigers, weer wat verder uit het dal gekropen. Er werden wereldwijd gemiddeld 3,9 procent meer tickets verkocht voor de business class of hoger, tegen een stijging van 3,7 procent voor de economy class.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen