Mobiliteit27 jun '13 13:45

Nog eens 7500 parkeerplekken bij stations

Auteur: BNR Webredactie

Komend jaar moeten er bij stations nog eens 7500 extra parkeerplaatsen worden aangelegd in de vorm van een zogeheten Park+Ride. Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) vandaag bij een bezoek aan zo'n parkeerplaats in Amersfoort.

 In totaal heeft Nederland 40.000 Park+Ride-plaatsen bij stations. Dat is inclusief 7500 nieuwe plekken die recent werden aangelegd. Daarnaast zijn er nog eens 30.000 van deze parkeerplekken rondom steden.

Mansveld zet in op meer parkeerplaatsen bij stations om zo meer reizigers de trein in te lokken. Door in een paar jaar tijd 15.000 extra plekken aan te leggen "kunnen 15.000 extra automobilisten op 106 plaatsen in Nederland iedere dag slimmer en comfortabeler reizen'', aldus de staatssecretaris.

30 miljoen euro
Ook NS-topman Bert Meerstadt is blij met de extra parkeerplaatsen. "Als je al die geparkeerde auto's strak achter elkaar zet, ontstaat er een rij van 250 kilometer'', stelde hij tijdens het bezoek. ,,Je moet er niet aan denken dat die auto's ook nog eens dagelijks de weg opgaan.'' Volgens Meerstadt is het veel beter voor het milieu dat deze mensen voor een deel van hun reis gebruikmaken van het openbaar vervoer.

In totaal heeft het ministerie 30 miljoen euro uitgetrokken om de parkeerplaatsen aan te leggen. Ook de NS, gemeenten en provincies betalen mee. Een aantal plekken hoeft overigens niet per se bij stations te komen. Andere belangrijke knooppunten in het openbaar vervoer kunnen ook een Park+Ride krijgen.

Gerelateerde artikelen