Mobiliteit18 apr '14 09:28

OM wil robotboetes alsnog innen

Auteur: Eva Oude Elferink

Het Openbaar Ministerie wil proberen 280 duizend robotboetes alsnog te innen. In februari oordeelde de rechter dat de bonnen voor onverzekerd rijden niet uitgeschreven hadden mogen worden, omdat er geen ambtenaar aan te pas kwam.

De zogenaamde robotboetes waren automatisch uitgeschreven.

In een hoger beroep, aangespannen door een automobilist die was beboet, oordeelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat de boete vernietigd moest worden. Volgens het Hof viel niet te achterhalen door welke opsporingsambtenaar de boete was opgelegd en of die ambtenaar wel bevoegd was.

280.000
Vorig jaar werden in totaal 280 duizend van dit soort automatische boetes uitgeschreven. Door de uitspraak van het Hof werden die in een klap ongeldig verklaard. Het Openbaar Ministerie wil nu proberen die boetes alsnog geldig te laten verklaren door een nieuwe zaak voor dezelfde rechter te brengen.

"We hebben naar aanleiding van die eerste uitspraak geoordeeld dat het Hof tot een andere uitspraak had kunnen komen", legt Ernst Koelman van het Landelijk Parket Team Verkeer uit. Hij benadrukt dat het OM niet in hoger beroep gaat tegen die uitspraak, maar via een nieuwe zaak tot andere jurisprudentie hoopt te komen.

Adequaat
Clements Meerts, advocaat, betwijfelt of het Hof daarin zal meegaan. "Het OM heeft in die vorige zaak voldoende de gelegenheid gehad om zich te verdedigen. Het Hof heeft toen ook nog nader informatie ingewonnen bij het OM en daar kwam geen adequaat antwoord op."

Beboete mensen die na die uitspraak eveneens beroep aantekenden, hebben hun geld teruggekregen. Dat geldt niet voor de mensen die niet in beroep zijn gegaan. "Ik vind dat echt niet kunnen", hekelt Meerts. "Dat de overheid, wetende dat boetes onrechtmatig zijn uitgeschreven, die niet terugbetaald."

Pech
Meerts verwacht niet dat een nieuwe zaak ertoe zal leiden dat het OM de vorig jaar uitgeschreven boetes alsnog mag innen. "Als er een uitspraak wordt gedaan, denk ik dat die alleen voor nieuwe gevallen zal gelden."

Op dit moment worden geen nieuwe boetes uitgeschreven.

Gerelateerde artikelen