Mobiliteit11 dec '14 08:27

Is er nog toekomst voor de Airbus A380?

Auteur: BNR Webredactie

Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de Airbus A380, ligt slecht in de markt. Is er nog toekomst voor het toestel?

Foto: ANP
Foto: ANP

De toekomst van het vliegtuig staat op losse schroeven. Het is vliegtuigbouwer Airbus dit jaar nog niet gelukt een koper te vinden, zo heeft de financiële topman van het bedrijf, Harald Wilhelm, gezegd tegen investeerders.

Verkeken
Volgens Hans Heerkens, luchtvaartdeskundige aan de Universiteit Twente, heeft het bedrijf zich verkeken. “Men had oorspronkelijk gedacht dat de markt groter zou zijn, omdat luchthavens steeds voller worden en steeds meer groeien, zodat er steeds meer grote massa’s mensen tussen steden vervoerd zouden worden."
 

“Bovendien hebben mensen er een voorkeur voor dat ze twee keer per dag ergens heen kunnen, dan maar met een kleiner vliegtuig. Zelfs als het iets duurder dan wanneer je maar een keer per dag kunt vliegen. Want als je ’s avonds ergens moet zijn, wil je niet ’s ochtends al weg.”

Twee cabines boven elkaar
Het speciale aan de A380 is, benadrukt hij, dat het het grootste passagiersvliegtuig ter wereld is. Bijzonder is dat er twee cabines zijn boven elkaar. Er kunnen 550 passagiers in de standaard uitvoering. En als je de stoeltjes wat dichter op elkaar zet, zouden er 700 à 800 passagiers in kunnen. Maar dat heeft nog niemand gedaan.”

Wie er voor de kerst nog een wil bestellen, hoeft ‘slechts’ 250 miljoen euro mee te brengen, grapt Heerkens. “Dan kunt u ‘m wel bestellen, maar u heeft ‘m nog niet voor de kerst in huis.”

Ontwikkelingskosten
Er zijn er ongeveer 200 verkocht. “Maar probleem met zo'n vliegtuig is dat je er een aantal honderd moet verkopen om al je kosten terug te verdienen. Je moet van te voren een hele hoop ontwikkelingskosten investeren in zo’n vliegtuig. Die verdien je pas terug na een aantal honderd verkochte exemplaren. Airbus had verwacht in 2015 het punt te bereiken waarop men winst zou kunnen gaan maken wat de productie van een vliegtuig betreft.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen