Tijd is geld, merkt overhaaste RET
De RET moet bijna negen ton boete betalen vanwege te vróeg vertrokken bussen. In het eerste kwartaal van het jaar gebeurde dat 2.800 keer bij de vertrekhalte en nog eens 13.000 keer onderweg. Reden voor Stadsregio Rotterdam om het Rotterdamse vervoersbedrijf een forse sanctie op te leggen.
Een fors bedrag, met het oog op de jaarlijkse subsidie, die sinds de laatste aanbesteding van het Rotterdamse open baar vervoer is gekrompen van 45 miljoen naar 28 miljoen, vindt Wijnand Veeneman, onderzoeker openbaar vervoer aan de TU Delft. "Daar gaat per kwartaal in één keer negen ton vanaf. Dat is schrikken, dat is een heel bedrag."
Het meest verbazingwekkende is volgens Veeneman nog dat er niet eerder iemand op de rem heeft getrapt. "Maar nu staan alle seinen op rood, en er moet echt iets gebeuren. Het is heel vervelend: je bent op tijd bij de halte en je ziet de achterlichten nog in de verte verdwijnen, dat is niet de bedoeling. Waarschijnlijk hebben ze het niet helemaal scherp. Ze hebben systemen in de bus waarop ze kunnen zien of ze op tijd rijden, maar er gaat duidelijk te veel mis."
Geschrokken
Wát er precies misgaat, is ook voor Veeneman niet helemaal duidelijk, maar dat de stadsregio Rotterdam het niet zomaar over zijn kant laat gaan, vindt hij een goed teken. "Uit de reactie van RET-directeur Pedro Peters blijkt ook duidelijk dat hij geschrokken is van wat er gebeurt. Het zou heel eenvoudig moeten zijn en in het contract dat de vervoersautoriteit met de vervoerder gesloten heeft, staat dat je gewoon helemaal nooit te vroeg mag vertrekken. Je kúnt een keer te laat vertrekken, maar te vróeg vertrekken is echt niet de bedoeling."