Mobiliteit5 mrt '13 15:52

Ganzenoverlast Schiphol nog niet van de baan

Auteur: BNR Webredactie

Vier tot zes kolganzen hebben er maandag voor gezorgd dat een vliegtuig van EasyJet kort na het opstijgen moest terugkeren naar Schiphol. De vogels kwamen in het landingsgestel en in de motor van het toestel terecht.

Dat meldde staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw en Natuur) dinsdag in de Tweede Kamer. Het vliegtuig raakte de vogels op hoge snelheid, maar nog op lage hoogte.

Dijksma vindt dat er nu echt maatregelen genomen moeten worden om aanvaringen met vogels tegen te gaan. "We gaan echt wel wat doen'', sprak ze tegen VVD-Kamerlid Ton Elias. Die stelde dat Dijksma ervoor moet zorgen dat de ganzen rond Schiphol uit de lucht worden geschoten of worden vergast, omdat het onacceptabel is dat reizigers in gevaar komen door de vogels.

Er wordt volgens Dijksma tegelijkertijd al heel veel gedaan. Er zijn afspraken gemaakt over het beheer van de ganzenpopulatie, omliggende weilanden worden minder aantrekkelijk gemaakt voor ganzen en er komt een radar die ganzen kan detecteren. Die radar wordt op het moment getest, zei Dijksma.

De Partij voor de Dieren greep het debat aan om de staatssecretaris te vragen het plan om 500.000 ganzen te gaan vergassen van tafel te halen. Dat is Dijksma vooralsnog niet van zins. "Er wordt nog naar alternatieven gekeken, maar het plan is zeker niet van tafel.''

Maandag keerden ook twee andere toestellen terug naar Schiphol. Zij hadden technische problemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen