Mobiliteit5 sep '13 10:12

PvdA: Opstelten schiet tekort in aanpak verkeershufters

Auteur: Harmen Simon Teunis

Verkeershufters moeten harder aangepakt worden. Wat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie nu doet schiet tekort, stelt coalitiegenoot PvdA. 

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil hufters eerder, sneller en harder aanpakken. Maar wat zijn nou precies verkeershufters? Kuiken: "Iedereen die nu in de auto zit, kent denk ik wel dagelijkse voorbeelden van mensen die alle verkeersregels aan hun laars lappen. Mensen die door rood licht rijden, mensen die met alcohol op toch gaan rijden en eigenlijk iedereen die potentieel gevaar oplevert voor een ander. Dat is een hufter in mijn optiek."

Hoewel minister Opstelten er hard aan werkt om het probleem aan te pakken, is er toch nog een grote groep die zich "nog niet laat verleiden" om zich netjes te gedragen, zegt Kuiken. "Ik vind dat we bij die groep sneller en eerder moeten kunnen ingrijpen. Dan gaat het over een rijontzegging door rijbewijs of auto af te pakken. Maar je moet ook een celstraf kunnen opleggen aan die notoire groep die maar door blijft gaan ondanks dat er al een maatregel is geweest."

De PvdA heeft al eerder aangegeven dat er eerder en sneller harder ingegrepen moet kunnen worden, zegt Kuiken. "En voor de mensen die dat betreft, ligt het allemaal wat ingewikkeld. Maar in het najaar praten we weer verder met de minister. Ik vind dat het nu wel tijd is voor wat meer ingrijpende maatregelen."

Vooral bij de groep die hardleers is en weinig initiatief toont om het gedrag te verbeterenmoet sneller worden doorgepakt. "Maar ook mensen die bijvoorbeeld herhaaldelijk met heel hoge snelheden worden gepakt en een boete krijgen. Ook voor die groep moet gelden: wie niet luisteren wil, moet uiteindelijk ook sneller kunnen voelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen