Mobiliteit29 jul '14 08:02

Britse politie komt na een ongeluk je smartphone halen

Auteur: Pieter van den Akker

De politie in Engeland gooit een nieuw middel in de strijd tegen smartphonegebruik in de auto. Na ieder ongeluk moet de telefoon van de bestuurder worden ingeleverd. Die wordt vervolgens uitgelezen om te kijken of de bestuurder niet zat te appen tijdens het rijden.

In andere Europese landen wordt positief gereageerd op de werkwijze. Maar zou dat ook voor Nederland iets kunnen zijn?

Filmpjes van ongelukken
Het internet staat vol met vreselijke filmpjes van auto-ongelukken. Overal in de Westerse wereld is het probleem hetzelfde, weet redacteur Bram Mullink. "Bestuurders laten zich afleiden door de verlokkingen van social media, Whatsapp of internet op de smartphone. Ook in Nederland is het een groot probleem. Hoe vaak het precies voorkomt weten we niet, maar verkeersonderzoeksbureau SWOV deed een goed onderbouwde schatting."

Daaruit bleek 'dat bij maximaal 25 procent van alle ongevallen afleiding een rol speelt'. "Als je dat vertaalt in slachtoffers, kom je uit op enige tientallen tot misschien wel honderd dodelijk slachtoffers in Nederland", zegt Marjan Hagenzieker van SWOV.

Leren van de Britten?
Een flink probleem dus. Er wordt dan ook hard nagedacht over hoe we onszelf van de smartphone af kunnen houden. Mullink: "Misschien dat we kunnen leren van de Britten. Daar moet je sinds kort na ieder ongeluk je mobieltje inleveren. De politie kijkt dan of je achter het stuur hebt zitten 'texten' en hoeveel berichten er zijn binnengekomen en verzonden bijvoorbeeld. Die hogere pakkans zou ons dan weer moeten stimuleren de auto aan de kant de zetten."

Toch zijn de Nederlandse experts sceptisch. Hagenzieker: "Het zou een beetje kunnen helpen om mensen er van bewust te maken dat het echt een slecht idee is om te sms'en, te bellen of te internetten onder het auto rijden."

'Niet het Ei van Columbus'
Ook Veilig Verkeer Nederland is maar matig enthousiast. Woordvoerder Rob Stomphorst: "Dat is niet het Ei van Columbus, zeker niet. Als er meerdere mensen in de auto zitten, kunnen er ook meerdere mensen met diezelfde telefoon gebeld hebben."

Ook dienen zich volgens Veilig Verkeer Nederland allerlei privacy-issues aan. "Wij roepen vooral op om alternatieven te zoeken en je werk te doen vanaf een plaats waar dat heel veilig kan. Een parkeerplaats bijvoorbeeld", zegt Stomphorst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen