VVD-Kamerlid Betty de Boer: ,,Wij zijn tevreden voor de korte en de middellange termijn. Daar zien we een acceptabele oplossing. Maar de ambitie voor de lange termijn moet omhoog bij de NS. De reiziger heeft recht op een echt snelle trein tussen Amsterdam en Breda en tussen Amsterdam en Brussel.
Er ligt een ontzettend dure hogesnelheidslijn, waar veel belastinggeld in is geïnvesteerd. Daar kun je niet 200 kilometer per uur op blijven rijden. Dat moeten we gaan regelen met NS, hun ambitie moet gewoon omhoog. Zeker voor de periode na 2021, misschien zelfs eerder.''
Kamerlid voor het CDA Sander de Rouwe: ,,We zijn terug waar we begonnen waren, bij de Beneluxtrein. Maar het verschil is dat we nu miljarden hebben uitgegeven voor lijnen die niet gebruikt worden waarvoor ze zijn aangelegd. De Staat heeft zich met de NS gigantisch verslikt. En andere partijen mogen geen voorstel doen, dus weten we niet wat het beste is. We willen een pittig debat hierover.''
Kamerlid voor de PvdA Duco Hoogland: ,,De PvdA is tevreden dat er meer treinen naar Brussel gaan rijden. In dit plan zitten veel positieve punten voor de reiziger. Tegelijkertijd is het merkwaardig dat de NS niet voornemens is om met hoge snelheidstreinen naar Brussel te gaan rijden, maar dit aan Thalys overlaat. We gaan het totaal aanbod van de NS nu kritisch bestuderen en willen daar graag op korte termijn met alle betrokkenen over in gesprek."
Tweede Kamerlid voor D66 Stientje van Veldhoven: ,,Ik vind dat ook andere vervoerders een plan op tafel moeten kunnen leggen voor internationaal treinverkeer. Misschien is het pakket van staatssecretaris Mansveld het beste, maar dat toets ik graag aan de concurrentie.”
Liesbeth van Tongeren van GroenLinks: ,,Jammer dat we, met dank aan de marktwerking op het spoor, voor miljarden een hoge snelheidslijn hebben aangelegd die nu niet volledig gebruikt wordt. Dit alternatief voelt toch een beetje alsof je alleen mag hinkelen en steppen in een peperduur olympisch stadion. Het is goed dat er nu een tijdelijke oplossing is voor de reizigers, maar een tijdelijke oplossing is het. Er moet snel gezocht worden naar intensiever gebruik van de HSL en er moet effectief geprocedeerd worden tegen de Italianen.”
De NS heeft bij het bedenken van een oplossing na het Fyra-debacle goed geluisterd naar de wensen van de reizigers. Dat zei directielid Merel van Vroonhoven vrijdag in Den Haag. ,,Reizigers willen kunnen kiezen tussen hogesnelheidstreinen en intercity's. En dat kan nu'', zo sprak ze. ,,Het plan is realisitisch en haalbaar en het wordt gedragen.''
Van Vroonhoven maakte eerst excuses. ,,Wij hebben onze beloftes niet na kunnen komen. Ons past bescheidenheid. Wij zijn ons er terdege van bewust dat we reizigers teleur hebben moeten stellen'', zei ze.