
En die prijzen laag houden, doen ze op een controversiële manier. Steven Verhagen, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers is not amused.
“Als je hier naar kijkt, heeft het er alle schijn van dat dit bedoeld is om een schimmige constructie op te werpen om aan allerlei regelgeving te kunnen ontkomen. Als je een Noorse maatschappij bent die een eerste licentie wil hebben om vervolgens bemanningen te rekruteren in Singapore om die te stationeren in Bangkok, lijkt het duidelijk dat hier wat anders aan de hand is dan dat het puur een eerlijk bedrijf is wat op eerlijke concurrentie uit is.”
David Elliot van Ticketspy, een organisatie die de prijzen van tickets in de gaten houdt, vindt vooral dat de Noren het slim hebben aangepakt. "Het is een feest voor de consumenten, heb ik het gevoel. Vooral als ze over een paar jaar gaan vliegen."
Ierse vlag
Elliot denkt dat de
vliegmaatschappij gebruik maakt van mazen in wetgeving. “Norwegian wil graag
expanderen binnen Europa en wil niet alleen vliegen vanuit Noorwegen of
Scandinavië naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Ik denk dat de maatschappij dat op termijn ook van plan is vanaf diverse andere Europese luchthavens. Dat kunnen
ze niet vanuit Noorwegen, want het land behoort niet tot het Open Skies-verdrag tussen Europa en
Amerika. Daarom hebben ze gekozen om als uitvalsbasis in eerste instantie
Ierland te kiezen. Met de Ierse vlag op hun vliegtuigen kunnen ze dus zometeen
vluchten
gaan uitvoeren in alle landen binnen de EU die dat verdrag hebben met de VS."
Verhagen, van de vereniging van verkeesvliegers maakt zich ook zorgen wie gaat controleren of alles veilig gebeurt, met een Noorse maatschappij met Ierse licentie, en Aziatisch personeel. Maar daar is Elliot niet bang voor. "Ze moeten zich gewoon houden aan de Europese richtlijnen en aan IATA-richtlijnen en richtlijnen die ook in Amerika gelden die misschien ook wat strenger zijn dan bij ons in Europa. Dus ik voorzie eigenlijk weinig problemen wat dat betreft."