Mobiliteit3 jun '13 06:22Aangepast op 3 jun '13 14:29

'NS trekt stekker uit Fyra'

Auteur: Melvin Captein

Topman Bert Meerstadt stapt op bij de NS. Timo Huges van bloemenveiling FloraHolland is zijn opvolger.

Dat blijkt uit een persbericht van de NS. Meerstadt, ruim twaalf jaar in dienst van de NS, wilde eind vorig jaar al stoppen. Dat kwam er bij de nieuwe raad van commissarissen niet doorheen, omdat zij wilden wachten tot een geschikte opvolger gepresenteerd kon worden. Als opvolger benoemde Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de huidige topman van bloemenveiling FloraHolland, Timo Huges. Vanaf 1 oktober neemt hij de taken van Meerstadt over.

Internationale expeditie
Zelf zegt Huges (48) in een verklaring 'met veel energie en gedrevenheid' aan de slag te gaan bij 'dit prachtige Nederlandse bedrijf'. "Een dienstverlenend bedrijf dat een belangrijk onderdeel is van onze samenleving.'' Huges begon zijn loopbaan na zijn studie bedrijfskunde in Groningen bij de Frans Maas Groep, dat is gespecialiseerd in internationale expeditie en logistieke dienstverlening.

Verrassend
Roel Berghuis van FNV Spoor vindt het vertrek van Meerstadt verrassend, vertelt hij aan BNR. "Maar tegelijkertijd is de positie van Meerstadt onhoudbaar geworden door het debacle met de Fyra. Dan is het logisch dat er ook vanuit het ministerie maatregelen worden genomen." Over opvolger Timo Huges kan Berghuis weinig zeggen. "Ik ken deze hele man niet."

Reizigersorganisatie Rover zegt ook dat het opstappen van NS-topman Bert Meerstadt er aan zat te komen. "Hij was verantwoordelijk voor de Fyra.
Hij moet zijn biezen wel pakken. Wij hadden een goede verstandhouding met hem, maar het is niet anders."

Balkenendenorm
De nieuwe topman van de NS moet niet meer dan de balkenendenorm gaan verdienen, stellen SP en PVV in een reactie. Ook vindt Machiel de Graaf (PVV) dat Meerstadt geen vertrekpremie moet krijgen. Volgens hem had hij al veel eerder moeten vertrekken. Ook Farshad Bashir van de SP meent dat er 'geen sprake kan zijn van een vertrekregeling'. Hij heeft inmiddels Kamervragen gesteld over het vertrek van de NS-topman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen