Mobiliteit20 jan '13 14:05Aangepast op 20 jan '13 14:23

Belgen zijn Fyra 'kotsbeu'

Auteur: Anne-Greet Haars

De topman van de Belgische spoorwegen (NMBS) is woedend op de maker van de Fyra-trein. Hij zei zondag dat zijn organisatie "brutale maatregelen, ook naar de constructeur toe'' gaat nemen en sluit zelfs een proces niet uit.

Hij noemde de problemen met de hogesnelheidstrein van Italiaanse makelij " hallucinant''.

"Ik ben het gewoon kotsbeu met AnsaldoBreda. Als ik dan hun verontschuldigingen zie, dan breekt mijn klomp'', aldus de Marc Descheemaecker.

Die verontschuldigingen werden gisteren aangeboden aan Nederland en België. Het bedrijf belooft zijn uiterste best te doen om de 'onverwachte' problemen met de hogesnelheidstrein op te lossen.

Betaald
De NMBS had drie V250's van AnsaldoBreda besteld, maar die zijn nog niet geleverd. De totale kostprijs bedraagt bijna 60 miljoen euro. Daarvan hebben de Belgen al 55 procent betaald. "Ik maak me sterk, afhankelijk van wat beslist wordt, dat wij dat geld ook zullen terugkrijgen'', zei hij.

Rechtzetten
Descheemaecker herinnerde er nog aan dat de invoering van de Fyra al in 2000 is begonnen. De huidige problemen bieden "een opportuniteit om brutaal recht te zetten wat moet worden rechtgezet'', besloot de NMBS-topman.

Verbod
Afgelopen vrijdag is er een verbod uitgevaardigd op de commerciële Fyra-ritten op de hogesnelheidslijn in België. Tot zeker maandagavond en mogelijk langer houdt de NS de trein aan de kant.

Gerelateerde artikelen