Mobiliteit21 jan '13 15:36Aangepast op 21 jan '13 15:56

Fyra-fabrikant krijgt ultimatum van drie maanden

Auteur: Thijs Baas

Als de Fyra niet binnen drie maanden weer operationeel is, dan ontbinden de Belgische spoorwegen (NMBS) het contract met fabrikant AnsaldoBreda en is het dus 'einde Fyra'. Komend weekend zal de NMBS al een non-stop verbinding in dienst nemen tussen Antwerpen en Roosendaal.

Met dat ultimatum zet topman Marc Descheemaecker van de NMBS het Italiaanse AnsaldoBreda onder druk om snel te komen met een oplossing voor de Fyra, die tot nu toe vrijwel uitsluitend voor problemen heeft gezorgd. De Italiaanse bouwer krijgt 3 maanden de tijd om 'alle problemen' op te lossen, anders verbreekt de NMBS het contract met AnsaldoBreda.

Fabrikant  Descheemaecker uitte dit weekend al zijn woede richting de maker van de Fyra-trein. Hij zei zondag dat zijn organisatie "brutale maatregelen, ook naar de constructeur toe'' gaat nemen en sloot zelfs een proces niet uit. "Het is onze verdomde plicht te zorgen dat de treinen goed, stipt en veilig rijden."

Contract verbreken
De topman heeft er goede hoop in dat de Italiaanse fabrikant de problemen binnen 3 maanden oplost. Maar mocht dit niet het geval zijn, dan kan snel worden besloten het contract te verbreken, aldus Descheemaecker. Hij voegde toe: NMBS stelt AnsaldoBreda al in gebreke voor de huidige schade.

Afgelopen weekeinde dreigde de NMBS al met het annuleren van de bestelling van 3 Fyra-treinen. Contractueel moet de fabrikant eerst de gelegenheid krijgen de problemen op te lossen voordat een eventueel besluit van annulering genomen kan worden.

De Nederlandse Spoorwegen zijn volgens het Belgische vervoerbedrijf over het besluit van de NMBS geïnformeerd.

Gerelateerde artikelen