Mobiliteit24 jun '13 08:17

'Wegsleepboete van 419 euro is exorbitant'

Auteur: Pieter van den Akker

En dat is dan...419 euro. Het wegslepen van een auto in Amsterdam loopt voortaan nog flinker in de papieren. Een belachelijk hoog bedrag, zegt de Amsterdamse VVD op BNR.

Fout parkeren kan je maar beter niet doen in Amsterdam. Wie een weggesleepte auto ophaalt, krijgt een rekening van 419 euro gepresenteerd. Het college van B&W wil de tarieven van het wegslepen van fout geparkeerde auto's meer dan verdubbelen.

Maar de Amsterdamse VVD-fractie ziet dat niet zitten, zegt fractievoorzitter Robert Flos: "Aangezien het soms toevallig voorkomt dat mensen hun auto per ongeluk ergens verkeerd neerzetten , vinden we dat echt een exorbitant gedrag. We vinden dat het omlaag moet."

Alle perken te buiten
Maar wat nou als een automobilist bijvoorbeeld op een invalidenparkeerplaats parkeert; moet er in zo'n geval onderscheid zijn? Flos: "In Amsterdam is dat niet, in andere steden wel. Wij denken dat het huidige bedrag van 265 euro iemand absoluut niet zal stimuleren om iets asociaals te doen als op een invalidenplek te gaan staan. Ik ken wel diverse gevallen, waarin mensen dat per ongeluk doen, omdat het niet helemaal duidelijk staat aangegeven of te donker is, enzovoorts. Het blijft natuurlijk fout als iemand dat doet, maar een bedrag van 419 euro vinden wij alle perken te buiten gaan."

Dagtarieven hoger
Maar normaal gesproken is de VVD toch juist voorstander van strenger straffen? "Het moet wel in verhouding staan", reageert Flos. "Als iemand een winkeldiefstal pleegt, komt 'ie er toch met een duidelijk lager bedrag van af en als iemand zijn auto verkeerd neerzet, wordt het ineens zo'n bedrag... Dus wij denken in ieder geval dat het startbedrag lager moet en de dagtarieven die je vervolgens ook nog betaalt voor de opslag van je auto, wat hoger. En dat we überhaupt moeten kijken hoe we de totale kosten voor het wegslepen wat lager kunnen maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen