Mobiliteit13 jun '13 10:19

Truck kan nog aardig wat brandstof besparen

Auteur: BNR Webredactie

Vrachtwagens kunnen tot wel 10 procent minder diesel verbruiken, als er andere banden worden gebruikt en de chauffeur zuiniger gaat rijden. Dat staat in een onderzoeksrapport van TNO, dat donderdag aan staatssecretaris WilmaMansveld(Milieu) wordt aangeboden.

Mansveld wilde van TNO weten hoe het brandstofverbruik kan worden verminderd, vooral omdat er dan minder CO2 wordt uitgestoten. Die broeikasgas wordt verantwoordelijk gehouden voor de opwarming van de aarde. Maar ook is zuinig rijden 'goed voor de portemonnee', aldus Mansveld. "Want 1 procent minder brandstofverbruik levert namelijk al een besparing van 500 euro per jaar per vrachtwagen op.''

Bandenspanning
Het gebruik van banden met een lagere rolweerstand kan 2 tot 4 procent brandstofwinst opleveren. Daarnaast is met het goed in de gaten houden van de bandenspanning nog tot 2,5 procent winst te boeken. Ook het uitlijnen van de wielen en assen kan diesel schelen.

Een systeem dat de vrachtwagenchauffeur laat weten hoeveel brandstof de truck verbruikt, kan voor de meeste winst zorgen: tot wel 8 procent. Als de chauffeur in de cabine kan zien dat de vrachtwagen veel brandstof verbruikt, kan hij daarop zijn rijstijl aanpassen.

Zijschermen
Verder kan het helpen om open containerbakken af te dichten, aerodynamische spatlappen op de vrachtwagen te installeren en om de trailer te voorzien van dichte zijschermen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen