Mobiliteit24 jan '13 18:58Aangepast op 24 jan '13 22:05

Morgen weer normale dienstregeling

Auteur: BNR Webredactie

De NS rijdt morgen weer volgens de normale dienstregeling. De afgelopen dagen hanteerden de NS en ProRail een aangepast rooster voor de treinen in verband met het winterweer.

Door de aanpassingen ontstond er meer ruimte op het spoor waardoor voorkomen werd dat eventuele storingen zich konden verspreiden over het hele land. Er reden minder treinen, wat leidde tot de nodige onrust bij reizigers en politici.

Halfuurdiensten
De NS zegt dat het enige tijd kost om alle treinen op de juiste plek te krijgen. "Daardoor kan het vrijdag gebeuren dat de treinreizigers soms een ander of korter treintype zien dan dat ze gewend zijn.''

Bij een aangepaste dienstregeling rijdt NS op veel trajecten halfuurdiensten in plaats van kwartierdiensten. Sinds sneeuw en vorst vorige week hun intrede deden, reden er bijna dagelijks minder treinen. Op een normale werkdag rijden er ongeveer 5200 NS-treinen. In een aangepaste dienstregeling zijn dat er ongeveer 20 procent minder.

Niet eerder mogelijk
Stan Hoen, woordvoerder bij de Nederlandse Spoorwegen, laat aan BNR weten dat het niet eerder mogelijk was de normale dienstregeling weer toe te passen. "Tot en met vandaag kregen we van de meteodiensten vorstwaardes door van min 13. Bij min 10 stappen we over naar de winterdienstregeling."

Hoen is over het algemeen tevreden hoe de NS met de alternatieve dienstverlening is omgesprongen. "Laten we wel zijn, er reden 900 treinen minder. Dat is geen feest. Maar de ruimte die we daardoor gekregen hebben, hebben we met ProRail wel goed kunnen benutten om storingen snel op te lossen."

Alternatief Fyra
Om een deel van de weggevallen Fyra-treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel op te vangen, rijdt er vanaf zaterdag elke dag om de twee uur een rechtstreekse trein tussen Antwerpen en Roosendaal. Vanaf die stations bestaan er snelle verbindingen met Brussel, respectievelijk Amsterdam.

De eerste trein van Antwerpen naar Roosendaal vertrekt om 7.27 uur, de laatste om 21.27 uur, laat de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS donderdag weten. De rit duurt 29 minuten.

Gerelateerde artikelen