Mobiliteit26 jan '13 11:57

Gladde wegen door sneeuwval

Auteur: Fleur de Bruijn

De wegen in het westen van het land zijn zaterdagmorgen glad als gevolg van sneeuwval. Het gaat om Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland.

Twee weken geleden stonden er forse files als gevolg van het winterweer
Twee weken geleden stonden er forse files als gevolg van het winterweer

Er wordt gestrooid. De ANWB heeft tot dusverre geen meldingen gekregen over ongevallen op de snelwegen, zo liet een woordvoerder weten.

Hele land
De sneeuw trekt naar het noordoosten van het land. “Het is gunstig dat het zaterdagochtend is en daardoor rustig op de weg'', aldus de ANWB.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers in het hele land rekening te houden met gladheid door sneeuwval of bevriezing van natte weggedeelten.

Dooi
De sneeuw is voorloper van dooi die zaterdagmiddag in de kustprovincies begint. In het binnenland blijft het kwik dan steken rond of net onder het vriespunt. Zondag begint het in het hele land definitief te dooien, meldde Weeronline zaterdag. Het blijft oppassen geblazen, want de dooi gaat gepaard met gladheid door sneeuw en vooral ijzel.

Pechgevallen
De vorstperiode van de afgelopen elf dagen heeft voor een recordaantal pechgevallen gezorgd. Dat meldt de ANWB. Het aantal mensen dat de wegenwacht nodig had, lag ruim veertig procent hoger dan in een normale januarimaand. "We hebben ruim 55 duizend pechgevallen gedaan, dat is 45 procent meer dan normaal in deze periode", aldus Rian Vreeburg. Directeur wegenwacht bij de ANWB tegen BNR. Volgens haar hadden de meeste pechvolgens last van accuproblemen.

Gerelateerde artikelen