Mobiliteit27 jan '13 18:56Aangepast op 27 jan '13 22:49

Gladde wegen, dus oppassen geblazen

Auteur: Fleur de Bruijn

Na ongeveer twee weken is een einde gekomen aan de vorstperiode in Nederland. Het kwik kwam afgelopen weekeinde boven 0 uit. Daardoor smelten sneeuw en ijs op de wegen, maar 's nachts kan dat weer bevriezen. De wegen worden daardoor verraderlijk glad.

Vooral klinkerwegen binnen en buiten de bebouwde kom zijn glibberig. Daarvoor waarschuwden de politie, het KNMI en de ANWB zondagavond..

Om ijzel te voorkomen, werden onder meer in Friesland, Utrecht, Limburg en rond Rotterdam en Den Haag strooiauto's op pad gestuurd.

Ruitenwissers
Automobilisten kunnen zich maandagochtend een hoop klein leed besparen door nu alvast de ruitenwissers van de voor- en achterruit af te halen. Dat voorkomt dat de wissers vastvriezen aan de ruit en dat mensen ze 's ochtends bij vertrek per ongeluk kapot trekken. Dat advies gaf een woordvoerder van de politie Utrecht zondagavond op Twitter.

Snelwegen beschadigd
Door de dooi overdag kwam aan het licht hoe de vorst in de afgelopen weken de snelwegen heeft beschadigd. Op zeker zes plekken moest Rijkswaterstaat zondag gaten en scheuren dichten. De snelweg A58 moest worden afgesloten bij Goes, omdat het wegdek te ernstig beschadigd was. Ook op de A16 in Rotterdam, de A9 bij Amstelveen, de A27 bij Gorinchem, de A6 bij Lelystad en de A20 bij Gorinchem moesten wegwerkers aan de slag.

Vorstperiode
De vorstperiode eindigde zaterdag aan het begin van de avond. In De Bilt kwam het kwik toen boven het vriespunt, voor het eerst sinds 14 januari. Tienduizenden schaatsers grepen zaterdag daarom hun laatste kans op een toertocht. Er waren acht grote tochten, met name in Friesland en Overijssel.

Kruiend ijs
Op het IJsselmeer en het Markermeer is nog wel ijs. Dat begint op meerdere plekken te breken en op te hopen. Bij Marken is een metershoge muur van kruiend ijs ontstaan. Schepen moeten tussen Amsterdam en Lelystad in konvooi door het ijs varen. Op de randmeren rond Flevoland zet Rijkswaterstaat ijsbrekers in om de doorvaart vrij te houden.

Zacht weer
Voor de komende dagen wordt erg zacht weer voorspeld. Dinsdag en woensdag kan het 10 graden boven 0 worden. Waterschappen in het noorden hebben zondag hun gemalen weer aangezet om overlast door smeltwater te voorkomen.

Gerelateerde artikelen