Mobiliteit15 jan '13 16:41Aangepast op 15 jan '13 18:33

....En we glibberen weer naar huis

Auteur: BNR Webredactie

Ook de avondspits van dinsdag verliep druk, maar heel wat rustiger dan de ochtendspits. De grootste drukte was in het zuidoosten van het land.

Op het drukste moment stond er in totaal 350 kilometer aan files. Normaal gesproken is dat op dinsdag 140.

Dinsdagochtend zorgde de sneeuw voor chaos in het westen, oosten en zuiden van het land. Nog nooit waren de files op de snelwegen zo lang.

Vliegverkeer
Ook het vliegverkeer op Schiphol heeft last van de sneeuw. Vertrekkende vliegtuigen moeten ijsvrij worden gemaakt en sneeuw moet van de banen worden gehaald. Ook andere Europese vliegvelden hebben te maken met overlast door sneeuw; dat heeft ook gevolgen voor Schiphol. Het gaan dan onder meer om Stockholm, Parijs, Londen en Brussel.

Ongeveer 40 Europese vluchten werden dinsdag geschrapt. Reizigers liepen vertragingen op van gemiddeld een half uur, met uitschieters tot een uur.

De situatie op de luchthaven verbeterde in de loop van de middag. Reizigers doen er goed aan extra tijd te nemen om naar Schiphol te komen en voor vertrek eerst te kijken naar de actuele vertrektijden.

Treinen
De NS laat ook woensdag minder treinen rijden, omdat er strenge vorst wordt verwacht. Strenge vorst na sneeuwval kan leiden tot problemen met de infrastructuur en treinen, zeggen NS en ProRail.

Ook dinsdag reden minder treinen, vanwege de sneeuw. De vermindering van het aantal treinen is bedoeld om de kans op opstoppingen te verkleinen en om verstoringen gemakkelijker op te lossen. Door de aangepaste dienstregeling is het in veel treinen drukker dan normaal.

ProRail zet extra sneeuw- en storingsploegen in. Ook de NS laat extra mensen werken. De NS adviseert mensen hun treinreis kort voor vertrek te plannen via de website van de NS.

Gerelateerde artikelen