Mobiliteit9 mrt '13 00:07

Eerste 'patatvlucht' KLM is een feit

Auteur: Thijs Baas

KLM heeft vrijdag zijn eerste intercontinentale vlucht uitgevoerd tussen New York op biobrandstof op basis van afgewerkt frituurvet. 'Patatvlucht KL642' staat voortaan voor elke donderdag op het programma.

De vlucht wordt uitgevoerd door een Boeing 777 tussen Schiphol en New York, meldt KLM, dat uiteindelijk op grote schaal biobrandstof wil gebruiken. Dat moet de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot flink terugdringen. De voedselvoorziening en de biodiversiteit hebben niet te lijden onder de brandstof voor de patatvluchten.

Het Wereldnatuurfonds juicht het initiatief van KLM toe om over te gaan op biobrandstoffen, zoals afgewerkt frituurvet. De organisatie werkt al sinds 2007 samen met KLM om de luchtvaart duurzamer te maken. De uitvoering van deze eerste reeks trans-Atlantische vluchten op biobrandstof bewijst volgens WNF-directeur Johan van der Gronden, in een interview in Luchtvaartnieuws.nl dat KLM "een voortrekkersrol speelt om de uitstoot van CO2 binnen de luchtvaart terug te dringen".

Gerelateerde artikelen