Mobiliteit4 dec '13 17:11

Britten doen Eurostar in de verkoop

Auteur: BNR Webredactie

De Britse overheid wil af van haar belang van 40 procent in Eurostar, de hogesnelheidslijn tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk. Dat maakte het ministerie van Financiën bekend.

De verkoop maakt deel uit van het aangepaste infrastructuurplan voor het land. Inclusief het afstoten van Eurostar wil de Britse overheid voor 24 miljard euro aan andere activa van de hand doen, waaronder televisiezender Channel 4, Royal Mail en een aantal kerncentrales.

Verder zullen de grootste verzekeraars van het land 25 miljard pond in de infrastructuur van Groot-Brittannië investeren.

Miljoenen
De verkoop van de deelneming in Eurostar zou honderden miljoenen ponden kunnen opleveren. Volgens de Britse krant The Times zou Groot-Brittannië de aandelen rond 2020 verkocht willen hebben. De Franse en Belgische overheden hebben respectievelijk 55 procent en 5 procent van Eurostar in handen.

De privatiseringsgolf is nodig om de staatsschuld te kunnen dekken, zegt correspondent Lia van Bekhoven. "Ook al trekt de groei aan van de Britse economie, dan nog steeds zitten ze met een huizenhoge staatsschuld die maar niet naar beneden wil. Vandaar dat alles wat los en vast zit, wordt verkocht."

Niet alle privatiseringen kunnen op evenveel steun rekenen van de Britse bevolking. Zo is de commercialisering van nutsbedrijven zeer omstreden gebleken, aldus Van Bekhoven. "De zes grootste energiebedrijven hebben hun prijzen de afgelopen weken zo hoog opgetrokken, dat het een van de meest urgente onderwerpen is geworden in de Britse politiek."

National Infrastructure Plan
De nieuwe plannen, een aanvulling op het zogenoemde National Infrastructure Plan, kunnen leiden tot een totale private en publieke investering van zo'n 375 miljard pond tot 2030.

Nieuwe projecten omvatten onder meer de bouw van een nieuwe kerncentrale in Wales, de herontwikkeling van een treinstation bij Gatwick Airport en de bevestiging van een overheidsgarantie op een geplande verlenging van de Noordlijn van de Londense metro.

Gerelateerde artikelen