Mobiliteit15 jan '13 05:44

Drukke ochtendspits door sneeuw

Auteur: BNR Webredactie

De verkeerschaos op de Nederlandse snelwegen is voorbij. Na het absolute dieptepunt van duizend kilometer rond 8.30 uur, losten de files in de loop van dinsdagochtend langzaam op.

Dat meldde een woordvoerder van de ANWB. Alleen in de regio Den Haag, rond het Prins Clausplein, en op de A12 van Zoetermeer naar Den Haag stond het verkeer nog vast. In totaal ging het hier om 25 kilometer file.

De ANWB verwacht dat de avondspits minder druk zal zijn, omdat het verkeer meer gespreid naar huis zal gaan. Automobilisten moeten wel attent blijven op gladheid.

Langste ochtendspits ooit
De langste ochtendspits ooit werd veroorzaakt door de hevige sneeuwval. Om 08.15 uur stond er bijna duizend kilometer file, tegen 35 kilometer normaal.

Het oude record dateert van 8 februari 1999, toen eveneens door de sneeuw de filelengte opliep tot 975 kilometer. "Tenzij men massaal besluit om thuis te blijven, zal het flink druk worden op de wegen", meldde de ANWB al rond 7 uur.

Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat kan de enorme filevorming niet ontkennen. "We zien dat de spits nog erg druk is en er hier en daar lange files staan. We adviseren om als het niet strikt noodzakelijk is niet de weg op te gaan. Houd in ieder geval de weersverwachting en het verkeer in de gaten en wacht met de weg opgaan tot het weer mogelijk is", zegt hij.

"We hebben de hele nacht doorgewerkt met honderden strooiwagens en in het zuiden met speciale schuifwagens. Maar als er een bepaalde hoeveelheid sneeuw valt moet er voldoende verkeer zijn om het zout goed te verspreiden. We hebben in ruime hoeveelheden zout gestrooid op de weg, maar op een gegeven moment wordt het moeilijk om de wegen begaanbaar te krijgen."

Hopeloos
"Hopeloos", zegt verslaggever Jeroen Stans. "Volslagen kansloos om nu dit stuk snelweg te pakken. Je merkt dat er flink is gestrooid. Wat mij verbaast is dat we nu enorme file hebben. Destijds sneeuwde het veel harder en was de sneeuw helemaal wit. Hier tussen Rotterdam en Den Haag hoef je niet door de sneeuw heen te rijden.

"In eerste instantie houden mensen wat meer afstand en gaat het zich ophopen", verklaart Fleuren de filevorming. "Op een gegeven moment moeten de mensen de snelweg af. Ook dat zou een oorzaak kunnen zijn, dat auto's op een gegeven moment ook van de weg af moeten."


Randstad
Vooral de Randstad heeft het zwaar te verduren, maar ook in Zeeland, Noord-Brabant en delen van Utrecht sneeuwt het flink. In Den Haag hebben zich dinsdagochtend als gevolg van de gladheid tientallen aanrijdingen voorgedaan. Dat meldde de politie. Voor zover bekend vielen er geen gewonden.

NS en Schiphol
Het treinverkeer in Zuid-Holland is dinsdagochtend ontregeld door het winterse weer. Op verschillende trajecten zijn treinen uitgevallen als gevolg van de sneeuwval.

Reizigers die dinsdag vanaf Schiphol vliegen moeten rekening houden met vertragingen van gemiddeld een half uur.

Klik hier voor de actuele verkeersinformatie.

Gerelateerde artikelen