Mobiliteit21 feb '13 17:04

Op 12 liter diesel naar de Côte d'Azur

Auteur: BNR Webredactie

Volkswagen maakte vandaag bekend dat ze volgens hen de zuinigste auto ooit in productie gaan nemen. De tweezitter XL1 verbruikt slechts 1 op 100.

Dat betekent dat het mogelijk is om met 12 liter diesel naar Zuid-Frankrijk te rijden. De auto met ongeveer dezelfde afmetingen van een VW Polo, werd langverwacht. VW-topman Ferdinand Piëch kondigde in 2002 al plannen aan om met een dergelijke zuinige auto op de markt te komen.

De XL1 is een zogeheten plug-in hybride met een kleine 0,8 liter dieselmotor en elektromotor. De topsnelheid van het gestroomlijnde karretje bedraagt 160 kilometer per uur. De auto is gemaakt van aluminium en carbon en weegt slechts 795 kilogram.

Camera's
Opvallend is dat de nieuwe auto geen spiegels heeft, maar kleine camera's op de deuren. ''Dat scheelt weer een paar procent aan luchtweerstand'', legt een woordvoerder uit. Wanneer de auto op de markt komt, kon hij nog niet zeggen. ''De eerste 50 worden nu gebouwd in de fabriek in Osnabrück, die gaan deze zomer de weg op'', aldus de zegsman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen