Mobiliteit3 jun '13 12:51Aangepast op 3 jun '13 13:09

Autoverkoop blijft dalen

Auteur: BNR Webredactie

De autoverkoop in Nederland blijft teruglopen, als gevolg van de crisis. In mei werden er iets meer dan 30.000 auto's verkocht, 37 procent minder vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat hebben de brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging maandag bekendgemaakt.

In de eerste 5 maanden van het jaar werden er 175.931 nieuwe auto's op naam gezet. Dat betekent een afname van ruim 31 procent vergeleken met dezelfde periode in 2012. De autobranche wordt al tijden geplaagd door het aanhoudende lage consumentenvertrouwen en de dalende koopkracht.

De autoverkoop pakte vorige maand ook lager uit doordat er vorig jaar in mei en juni relatief veel auto's werden geregistreerd. Dat kwam doordat er in juli 2012 een nieuwe belastingregel van toepassing werd over de C02-uitstoot. In juni 2012 werden er 70 procent meer auto's verkocht dan in juni 2011. De Bovag en Rai verwachten daarom dat de autoverkoop deze maand nog zal dalen en vanaf juli weer terug zal zijn op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Verkoopverwachtingen
De organisaties hadden de verkoopverwachting voor heel 2013 eind maart al naar beneden bijgesteld door tegenvallende verkoopcijfers. De voorspelling voor het aantal verkochte personenauto’s werd met bijna 15 procent teruggeschroefd naar 410.000. De Bovag en Rai verwachten dat dat aantal nog steeds kan worden gehaald. Maar de verkoop mag dan niet in de tweede helft van het jaar verder achteruit gaan ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De aanhoudende daling bleek vrijdag ook al uit voorlopige cijfers van AUMACON, kennis- en adviesbureau voor de autobranche. Die meldde iets meer dan 24 duizend verkochte auto’s, 37 procent minder dan dezelfde maand vorig jaar.

Gerelateerde artikelen