Mobiliteit4 feb '13 17:34Aangepast op 4 feb '13 20:41

Europarlement wil luidere elektrische auto's

Auteur: BNR Webredactie

Elektrische en hybride auto's moeten luider worden zodat je ze kunt horen aankomen. De huidige stille auto's zijn gevaarlijk voor bijvoorbeeld voetgangers in steden, vindt het Europees Parlement in Straatsburg.

De meeste afgevaardigden pleiten voor regels om dergelijke voertuigen hoorbaar te maken. Gedacht wordt aan een geluidsniveau zoals bij een auto met een gewone motor, maar daarover staat nog niets vast. Ook is het nog niet duidelijk of het een constant of onderbroken geluid moet worden.

Autofabrikanten
Wouter Karssen van de BNR Nationale Autoshow en Autoblog.nl, begrijp het probleem wel. "Ik heb ook wel eens een zomer op een elektrische scooter gereden en dan merk je dat mensen daar helemaal niet op voorbereid zijn. Aan de andere kant kan je ook zeggen dat mensen er nou maar aan moeten gaan wennen."

Welk geluid?
Maar voor welk geluid kies je precies, vraagt Karssen zich af. "Het mag geen overlast veroorzaken. Maar het moet mensen wel triggeren dat er iets aankomt wat snelheid heeft, zodat mensen gaan opletten."

Over het voorstel wordt woensdag gestemd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen