Mobiliteit14 feb '13 12:34Aangepast op 14 feb '13 14:04

IJzelwaarschuwing voor groot deel Nederland

Auteur: BNR Webredactie

IJzel en sneeuw hebben al tot tientallen aanrijdingen geleid. Ook het treinverkeer ondervindt problemen, vanwege ijzel op de bovenleidingen.

In de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Zeeland en Noord-Brabant heeft het KNMI code oranje afgekondigd voor extreem weer. In de overige provincies geldt code geel.

In Noord-Holland en het zuidwesten van het land is ijzel de boosdoener. In de provincie Utrecht en een deel van Brabant is het plaatselijk glad door sneeuw. "Vooral ten oosten van de lijn Utrecht-Breda-Eindhoven valt sneeuw'', laat een woordvoerder van de ANWB weten. "Aan de westkust is het voor sneeuwval nu te 'warm', daar is sprake van ijzel.''

De gladheid leidt tot aanrijdingen en files. De files staan onder meer op de A1 Amsterdam-Amersfoort, in beide richtingen op de A4 Amsterdam-Delft en op de A9 tussen Beverwijk en het Rottepolderplein.

Treinen
Op de lijn Roosendaal-Goes-Vlissingen rijden geen treinen door ijzel op de bovenleiding. Er zijn bussen ingezet, maar die hebben last van de gladheid. Reizigers moeten dan ook rekening houden met een langere reistijd. Spoorbeheerder ProRail verwacht dat de moeilijkheden tot 16.00 uur duren.

Verwachting
Het KNMI verwacht dat op veel plaatsen in het westen en midden van het land tot en met vanavond 5-8 cm sneeuw valt; lokaal kan het meer zijn. In het oosten van het land valt ongeveer 3-5 cm sneeuw.

Komende nacht kan er in het uiterste oosten en noordoosten nog lichte sneeuw vallen. Elders kan het dan nog licht ijzelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen