Mobiliteit23 jan '13 10:54Aangepast op 23 jan '13 17:19

NS overweegt om te stoppen met de Fyra

Auteur: Fleur de Bruijn

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft documenten opgevraagd over de Fyra-hogesnelheidstrein. De raad bekijkt vervolgens op basis van de verkregen stukken of ze een onderzoek zal starten.

Of het tot een onderzoek gaat komen, is nog onzeker. Dat hangt onder meer af van de vraag of de gebeurtenissen met de Fyra binnen de bevoegdheden van de Onderzoeksraad vallen. Dat zal het geval zijn, verwacht de woordvoerder. Verder moet zo'n onderzoek een toegevoegde waarde hebben.

NS stopt misschien met Fyra
"
We overwegen om helemaal te stoppen met de Fyra. Het vertrouwen in de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda is weg." Dat zei NS-directeur Bert Meerstadt woensdagmorgen bij RTL Z.

Voordat hij een besluit neemt om te stoppen met de Fyra wil hij een onafhankelijk onderzoek naar de problemen met de trein. Meerstadt denkt niet aan opstappen nu de problemen met de Fyra maar blijven aanhouden. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de mislukking.

"Het is wel de vraag of we reizigers een plezier doen als we de order voor meer Fyra's annuleren. Eén, twee, drie hebben we geen andere hogesnelheidstreinen", zegt Meerstadt.

Simpel probleem
De NS-topman gelooft niet dat de Italianen de problemen binnen een paar dagen kunnen oplossen. Dinsdag zei de tweede man van de treinenbouwer dat het een kwestie van dagen is omdat het zou gaan om een 'simpel probleem'. Meerstadt zegt dat de problemen er ook al waren toen het nog niet gesneeuwd had.

Meerstadt houdt de optie open om de treinen terug te geven. "Dat kan contractueel, maar het wordt dan ook nog een hele kunst om het geld terug te krijgen.''

Hoorzitting
Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) zei dinsdag te hopen dat er binnen twee weken acht keer per week een intercity tussen Amsterdam en Brussel gaat rijden over het 'oude spoor'.

Vrijdag overleggen de Nederlandse en Belgische spoorbedrijven over de problemen. Maandag is er in Brussel een hoorzitting met parlementariërs uit beide landen over de perikelen met de Fyra.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen