Mobiliteit30 jan '13 08:25Aangepast op 30 jan '13 15:00

Kritisch ProRail-rapport maanden onder de pet

Auteur: Thijs Baas

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een kritisch rapport van de inspectie over spoorbeheerder ProRail zeven maanden onder de pet gehouden.

Dat schrijft de Volkskrant. In het rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport staat dat ProRail het spooronderhoud zó goedkoop aanbesteedt dat dit tot extra vertragingen en mogelijk zelfs treinongelukken zal leiden.

Quick scan
"Dat is de inspectie ook ter ore gekomen, dus die hebben vorig jaar een quick scan gedaan naar de effecten. ProRail en de aannemers hebben gezegd dat dat niet anders kon en toen is besloten dat onderhoud op een andere manier in de markt te zetten", zegt  Diederik Schonebaum, directeur van Strukton Rail.

"We dachten dat we naar een ander contract gingen, maar dat is helaas niet gelukt. Op de lange termijn gaat het tot uitholling leiden. We hebben een goed spoorsysteem en dat staat op het spel." De risico's dreigen toe te nemen door de grote prijsdruk, meent  Schonebaum. "Het gaat echt ver onder de kostprijs."

"We hebben een half jaar hard gewerkt aan een project om het beter te doen", zegt hij. "Daar hebben we een half jaar hard aan gewerkt. Het is zeer teleurstellend om te merken dat het geld toch weer doorslaggevend is. Haal de aanbesteding van Amersfoort van de markt, zou ik zeggen."

Marktwerking
Marktwerking is volgens Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft, niet per se een bezwaar. "Dat principe, daar is helemaal niets mis mee. Maar er zitten zeker nadelen aan, want je moet heel goed specificeren wat je precies wilt. En als je dat niet goed doet, loop je het risico dat je kiest voor de goedkoopste oplossing, maar uiteindelijk slechter af bent."

Wat bij aanbestedingen op het spoor essentieel is, is dat je vastlegt wat het uiteindelijke doel is. "Zowel tijdens de rit als aan het einde. Vergelijk het maar met als je een contract zou tekenen voor het onderhoud van je huis. Dan gaat het niet alleen om de vraag: doen ze de werkzaamheden, maar ook om of het uiteindelijk goed in de verf staat."

Zo is het ook met railonderhoud, meent Van Wee. "Tijdens de rit moet je goed afspreken wat er gebeurt, want anders loop je het risico dat iemand het goedkoper kan, net aan zijn verplichtingen voldoet doet, maar dat je daarmee minder goede en misschien zelfs gevaarlijker rails krijgt."

Brief
SP-Kamerlid Farshad Bashir is zeer kritisch op de gang van zaken. "De Kamer wist wat er speelde en daarom vroegen we om een brief. Het opmerkelijke is dat in de brief staat dat er niets aan de hand is. Het kabinet heeft heel wat uit te leggen. De brief van Strukton vergeleek de situatie met Engeland, dus het was écht een brandbrief."

Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieude Kamer een verklaring schuldig. "Dit kan echt niet. Het rapport is nooit openbaar gemaakt omdat er vorig jaar beterschap is beloofd. Ik vind dat dit goed met de staatssecretaris besproken moet worden. Laten we het rapport eerst lezen voordat we de aanbestedingsregels de schuld geven.

Maar ook andere partijen gaan volgens Van Veldhoven niet vrijuit. Ook Strukton was betrokken bij de aanbesteding, "dus dan ben ik ook benieuwd waarom het zijn handtekening heeft gezet onder een convenant." Schonebaum wil van geen verantwoordelijkheid weten. "Als het referentieniveau bij ProRail te laag is kunnen wij daar niets aan doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen