Mobiliteit1 apr '13 21:38

CDA: Verder kijken dan NS voor alternatief Fyra

Auteur: BNR Webredactie

Het wordt hoog tijd dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) Arriva en andere spoorvervoerders serieus gaat nemen als alternatief voor de Fyra, zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe in de aanloop naar een overleg over het spoor in de Tweede Kamer.

"Er wordt nu buitengewoon mondjesmaat met anderen gesproken'', stelt De Rouwe. "De staatssecretaris zegt dat ze niet met de NS is getrouwd, maar als je ziet wat er tot nog toe besproken wordt dan lijkt de NS toch de enige huwelijkspartner.''

Vervoersbedrijf Arriva heeft aangeboden te helpen met het oplossen van de problemen op het hogesnelheidsspoor tussen Amsterdam en Brussel, waar de Fyra had moeten rijden. Een concrete oplossing heeft Arriva nog niet, maar het bedrijf zegt snel met Mansveld om de tafel te willen.

Alle opties
Volgens De Rouwe moet Mansveld het bedrijf een serieuze kans geven. "Het gaat erom dat er een goede, snelle verbinding komt. Het maakt voor de reiziger dan niet uit of de trein die er rijdt rood of blauw is'', vindt hij. "Ik wil nu alle opties weten voor de vervanging van de Fyra, anders komen we straks voor een voldongen feit te staan.''

De Tweede Kamer praat dinsdag over de toekomst van het spoor. Het gaat dan onder meer over de prestaties van de NS en spoorbeheerder ProRail, maar ook de veiligheid op het spoor zal aan bod komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen