Oldtimeralliantie betreurt mislukken overleg met Weekers
De oldtimeralliantie van ANWB, BOVAG, FEHAC, FOCWA en RAI Vereniging betreurt dat er nog geen overeenstemming is bereikt met staatssecretaris Frans Weekers van Financiën over de MRB-vrijstelling voor klassiekers.
De organisaties wilden de leeftijdsgrens voor benzineauto's vanaf 1 januari 2014 verhogen naar 30 jaar en die voor diesel- en LPG-auto's naar 40 jaar. De internationale grens voor oldtimers ligt op 30 jaar.
Constructief
"We hebben buitengewoon constructief overleg gevoerd, maar de clubs van oldtimerbezitters en de branche wilden per se vasthouden aan een vrijstelling voor benzineauto's van 30 jaar en ouder en voor diesel en lpg-auto's van 40 jaar en ouder. Dat komt uit op een kostenplaatje van 36 miljoen euro en dat is voor mij onoverkomelijk", zegt staatssecretaris Frans Weekers in reactie op de gesprekken.
Weekers kwam nog wel op de proppen met een alternatief in de vorm van een 30 dagenkaart of een kwarttarief. "Als je kijkt naar wat mensen dan zouden gaan betalen, is dat nog buitengewoon redelijk, maar dat vonden zij kennelijk niet. Ze wilden voor auto's vanaf een bepaalde leeftijd helemaal niks betalen en dat is echt in strijd met wat het regeerakkoord aangeeft."
Verbetering
Volgens de alliantie zou het voorstel een directe verbetering betekenen voor milieu en leefomgeving, terwijl de MRB-inkomsten zouden stijgen. Bovendien sluit het voorstel aan bij de wens van de Tweede Kamer om het dagelijks gebruik van de oldtimer te ontmoedigen. De MRB-vrijstelling kan dan blijven bestaan voor mensen die de oldtimer vanuit hun hobby gebruiken.
Weekers wil bovenop de verhoging naar 30 en 40 jaar de vrijgestelde voertuigen belasten met een kwarttarief MRB of via een dagenkaart. Klassieke motoren en vrachtauto's wil hij eveneens belasten, terwijl de alliantie pleit voor instandhouding van de bestaande regeling. De alliantie vreest dat bezitters, handelaren en reparateurs van klassiekers daaronder zullen lijden.
Alternatieven
In een brief aan de Tweede Kamer komt Weekers met alternatieven om de volledige afschaffing van de MRB-vrijstelling te versoepelen. In het regeerakkoord was vastgelegd dat de vrijstelling volledig zou verdwijnen. Weekers betreurt dat het niet gelukt is om met de vertegenwoordigers van de oldtimerbranche tot alternatieve voorstellen te komen.
"Mijn inzet bij het gesprek met vertegenwoordigers van de oldtimerbranche was om bezitters van oldtimers die deze hobbymatig aanhouden tegemoet te komen op een manier die past binnen de strekking en geest van de afspraken uit het regeerakkoord. Helaas is dat niet gelukt. Met de Tweede Kamer verwacht ik alsnog tot een passende regeling te komen."