We rijden te lang door op oude autobanden
We rijden te lang door op onze oude autobanden, zegt de brancheorganisatie van bandenverkopers. Op dit moment zouden er 325.000 auto's rondrijden met banden die zo ver zijn afgesleten dat ze de wet overtreden.
Automobilisten stellen steeds vaker het onderhoud van hun auto uit en en blijven rondrijden met banden waar nauwelijks nog profiel op zit. "Door de crisis stellen mensen deze bestedingen uit, het gaat snel om 300 à 400 euro voor vier banden", zegt directeur Luc van Bussel van een moederbedrijf van bandenspecialist Profile Tyrecenter.
Daarmee komt volgens hem de veiligheid van Nederlandse weggebruikers in gevaar. Op het moment rijdt bijna een derde van de auto's op te gladde banden, zegt Van Bussel. Dat komt neer op in totaal 2,4 miljoen auto's.
Niet blindstaren op APK
Brancheorganisatie Bovag bevestigt het beeld dat automobilisten steeds langer doorrijden op gladde banden. "Mensen zijn inderdaad een stuk terughoudender met onderhoud. Dat zien we aan de omzetten in de werkplaatsen die teruglopen." Volgens hem moeten automobilisten niet afgaan op de APK-keuring voor de beoordeling van de staat van de banden. "De banden van auto's die met de hakken over de sloot door de APK gaan, zijn na 2 jaar echt wel versleten."
Veilig Verkeer Nederland zegt tegen BNR in een reactie dat mensen, zeker als het zo glad is buiten, moeten letten op de veiligheid van hun auto. Woordvoerder Rob Stomphorst: "Mensen zijn natuurlijk verantwoordelijk voor het onderhoud van hun eigen auto."
'Low interest'
Opletten of de banden niet versleten zijn, hoort daar absoluut bij, gaat hij verder. "Er zijn allerlei mogelijkheden voor profielmeters, je kunt bijvoorbeeld even langs de garage rijden als je er niet helemaal zeker van bent. Het is belangrijk om dat soort zaken goed op orde te hebben."
Banden zijn altijd een 'low interest' product, zegt Stomphorst ten slotte. "Maar wel zeer belangrijk voor de stabiliteit en het besturen van de auto. Dat is het contact met de weg en dat is heel belangrijk."