Mobiliteit27 feb '13 13:52Aangepast op 28 feb '13 13:26

Rapport vliegramp Tripoli in zicht

Auteur: Mijke Hurkx

De vliegtuigcrash in 2010 in de Libische hoofdstad Tripoli zou zijn veroorzaakt door menselijke fouten en technische gebreken. Dit is woensdag bekend gemaakt door bronnen binnen het team in Libië dat de toedracht van de crash heeft onderzocht.

Die bronnen hebben dit gemeld aan de NOS. Het rapport dat meer duidelijkheid moet geven over de toedracht zou eindelijk deze week verschijnen. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) woensdag laten weten. De autoriteiten in Libië hebben geen datum genoemd, maar verwachten het rapport op korte termijn.

Neergestort
De Airbus A330 van Afriqiyah Airways stortte op 12 mei 2010 neer vlakbij de luchthaven van Tripoli. Daardoor kwamen 103 inzittenden om, onder wie 70 Nederlanders. De toen 9-jarige Ruben overleefde de ramp als enige.

Libisch onderzoek
De OVV heeft zelf geen onderzoek gedaan. Volgens internationale regels worden zulke onderzoeken gedaan door het land waar de ramp gebeurt. Het onderzoek dat de Libiërs direct na de ramp begonnen werd ernstig vertraagd en lag zelfs tijdelijk stil door de opstand die begin 2011 uitbrak tegen het bewind van wijlen Muammar Kaddafi.

De cockpitvoicerecorder en de flightdatarecorder (de 'zwarte doos') zijn na de crash uitgelezen en beluisterd in Frankrijk. De informatie daaruit is aan het onderzoeksteam in Libië gegeven.

Openbaar
De OVV was namens Nederland waarnemer en volgde zo het onderzoek. Als het definitieve document openbaar is, zal de OVV eerst de nabestaanden van de slachtoffers informeren over wat zij van dat rapport vindt. Daarna zal de raad er in het openbaar iets over zeggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen