Mobiliteit24 jan '13 06:37

'Brand 787 in Boston door oververhitte accu'

Auteur: BNR Webredactie

De brand in een Boeing 787 Dreamliner op de luchthaven van Boston op 7 januari is veroorzaakt door oververhitting van de accu. Dat heeft de Amerikaanse nationale verkeersveiligheidsdienst woensdag laten weten.

Uit eerder onderzoek was al duidelijk dat de problemen in het toestel niet konden zijn ontstaan door een te hoog voltage van de accu. Inmiddels is gebleken dat alle acht cellen van de batterij beschadigd waren door oververhitting.

Onderzoekers hebben zes van de acht cellen losgemaakt om de elektroden daarvan te kunnen fotograferen en onder de microscoop te leggen. De andere twee batterijdelen worden de komende dagen nog onderzocht.

Brand
Het toestel van luchtvaartmaatschappij Japan Airlines stond geparkeerd op het vliegveld na een vlucht uit Japan. Op dat moment waren er geen passagiers aan boord. De brand brak uit aan de onderkant van het vliegtuig en werd geblust door de brandweer van de luchthaven.

De verkeersveiligheidsdienst zal donderdag in een persconferentie meer informatie geven over het lopende onderzoek naar de door het Japanse bedrijf GS Yuasa Corp geproduceerde accu.

Brandstoflek
De brand was het zoveelste probleem in een lange reeks incidenten met Dreamliners. Bij een toestel van de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways werd op diezelfde 7 januari tijdens een binnenlandse vlucht een scheur geconstateerd in een cockpitraam. Bij een ander toestel van ANA werd eerder een brandstoflek ontdekt. Sindsdien houden de verschillende luchtvaartmaatschappijen hun Dreamliners aan de grond.

Gerelateerde artikelen