'Ze weten dat ze dat met z'n allen op hetzelfde tijdstip veroorzaken'
Bijna een kwart van de automobilisten in Rotterdam staat wekelijks langer dan een uur in de file. Dat is twee keer zo veel als in de rest van Nederland. Rotterdam gaat automobilisten wijzen op hun 'kuddegedrag'.
In opdracht van 'De Verkeersonderneming', een samenwerkingsverband van verschillende overheden, voerde Maurice de Hond een onderzoek uit onder automobilisten. Daaruit blijkt dat automobilisten "echte gewoontedieren" zijn. Jaarlijks staan ze miljoenen uren vast in het verkeer, vaak op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plek, waar ze regelmatig dezelfde mensen tegenkomen. De overgrote meerderheid van de filerijders vindt dat zonde van de tijd.
Iedere dag
"Uiteindelijk, als we het mensen vragen, in de enquête, zeggen ze: ja, als ik erover nadenk, sta ik inderdaad iedere dag in de file, dat klopt. En toch ga ik iedere dag op hetzelfde tijdstip weg", zegt de Rotterdamse wethouder Jeanette Baljeu.
Ongeveer één op de acht Nederlandse automobilisten staat iedere week 1 uur of nog langer vast in het verkeer. Van automobilisten in Rotterdam is dat zelfs 22 procent.
Om automobilisten te stimuleren om flexibeler te reizen, begint woensdag een nieuwe campagne van De Verkeersonderneming, met steun van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu. Met campagneposters wordt de spitsrijder gewezen op z'n kuddegedrag en heeft als thema: 'Wees geen filedier, doe het op jouw manier'. "Denk na of je nou echt iedere dag in die file wilt aanschuiven. Of is er een momentje op de dag dat je het net iets anders kunt organiseren, of dat nu met de auto is, of met het openbaar vervoer, of met de fiets", zegt Baljeu.
Minder begrip
Uit het onderzoek is ook gebleken dat veel filerijders (45 procent) vinden dat er steeds minder begrip is wanneer zij vertraagd
zijn door de files. Toch gaan lang niet alle filerijders erover in gesprek met hun werkgever, terwijl dat volgens Schultz van Haegen wel lonend kan zijn. "Ik zie dat steeds meer werkgevers open
staan voor een flexibeler reisgedrag van hun werknemers, door ze in staat te
stellen om iets eerder of later te beginnen of een dagje thuis werken", zegt de minister.