Mobiliteit29 okt '13 17:05

Vanaf 2015 weer meer files verwacht

Auteur: BNR Webredactie

De files zullen vanaf 2015 weer toenemen als er geen maatregelen worden genomen. Door de aantrekkende economie zal de hoeveelheid verkeer gaan groeien en stijgt het reistijdverlies gemiddeld met 2,5 procent per jaar.

Dat voorspelt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in een rapport dat door minister Melanie Schultz van Infrastructuur naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Reistijdverlies
Het KiM verwacht dat de hoeveelheid wegverkeer dit jaar met 1 procent zal groeien. In de jaren tot en met 2017 wordt de groei 1,5 procent per jaar. Het reistijdverlies neemt op korte termijn nog wel af: in 2013 met ruim 13 procent, het jaar erna met 1,5 procent. Daarna komt er dus weer een stijging, voorspellen de onderzoekers.

Schultz verwacht met een aantal grote projecten te voorkomen dat er in de toekomst meer files ontstaan. Er wordt onder meer gewerkt aan de wegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. Ook heeft ze aangegeven vaart te gaan maken met de verlengde A15, de ring Utrecht en de aanleg van de Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam.

Gerelateerde artikelen