Mobiliteit30 jan '13 18:16

Minister kijkt naar alcoholslot vrachtwagen

Auteur: BNR Webredactie

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur gaat onderzoeken of het loont om ook alcoholsloten te laten plaatsen in bussen en vrachtwagens van bestuurders die betrapt zijn op veel te veel drinken.

Ze reageerde woensdag op een voorstel van CDA en PvdA om dit te gaan regelen.

Schultz gaat bekijken of er bedrijven zijn die zo'n slot kunnen maken. Ook wil ze weten om hoeveel bestuurders het zou gaan. Uit onderzoek blijkt dat het probleem onder vrachtwagenbestuurders honderd keer zo klein is als onder autobestuurders, zei de minister. Bovendien stelt de branche ook dat er weinig problemen zijn met drinkende chauffeurs.

Schultz niet onwelwillend
"Ik sta er niet onwelwillend tegenover om het systeem van het alcoholslot verder uit te breiden'', stelde Schultz, die toezegde hier later nog op terug te komen. De minister zegt dat het alcoholslot voor personenauto's nu goed werkt. Het schrikt volgens haar af. Ze vindt het terecht dat er een zware straf staat op zwaar beschonken rijden, omdat ze mensen die zo de weg opgaan een "moordwapen'' vindt.

Het alcoholslot is het afgelopen jaar meer dan 4200 keer opgelegd. In de auto's van ruim 1400 mensen is het slot inmiddels ingebouwd. De overigen moeten dat nog laten doen of weigeren en kiezen ervoor om hun rijbewijs 5 jaar kwijt te zijn. Het alcoholslot is een apparaatje waarin mensen voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet. Ook tijdens de rit moet er op onregelmatige momenten worden geblazen.

Beginnende bestuurders krijgen een alcoholslot als ze 1 tot 1,8 promille alcohol in hun bloed hebben. Bij ervaren bestuurders ligt de ondergrens op 1,3 promille.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen