Mobiliteit6 aug '13 15:18

Succesvolste sportauto halve eeuw oud

Auteur: BNR Webredactie

'Oersportauto' Porsche 911 viert dit jaar zijn 50e verjaardag. De oersportauto werd in september 1963 voor het eerst aan het publiek getoond op de Autosalon in Frankfurt. Sindsdien zijn de beroemde Duitse 911-bolides, met de motor achterin en de bagageruimte voor, nooit meer uit productie geweest.

Porsche Museum Stuttgart
Porsche Museum Stuttgart

Inmiddels zijn er meer dan 820.000 exemplaren gemaakt, waarmee de 911 de succesvolste sportauto ter wereld is.

"Een ijzersterk ontwerp, dat in vijf decennia nauwelijks is veranderd. De 911 is iets groter geworden, maar de onmiskenbare lijnen van de neus, de motorkap en de dakhelling zijn er altijd in gebleven", zegt Hannie Steeman van Porsche-importeur Pon’s Automobielhandel.

Naast het uiterlijk wordt de auto ook geroemd om z’n rijprestaties en betrouwbaarheid. In Nederland rijden er ruim 13.800 bolides rond van het type 911.

Volgens Steeman doen vooral de duurdere, exclusieve uitvoeringen het hier goed. "Voor veel jongens - en steeds meer meisjes - is het een droom. Ze denken, als ik de stap zet om er een aan te schaffen, wil ik het meteen helemaal goed doen."

Een nieuwe instap-911 kost in Nederland 109.700 euro. "Maar ons best verkopende model is de 911 4S, met onder meer een breder carrosserie en 4-wielaandrijving. Die is verkrijgbaar vanaf 136.500 euro." Maar het kan veel gekker: voor een extreem luxe en razendsnelle turbo-uitvoering moet bijvoorbeeld al gauw een kwart miljoen worden neergeteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen