Mobiliteit25 jan '13 07:56

ASL gaat vliegen met snelste passagiersvliegtuig

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het snelste vliegtuig in de burgerluchtvaart komt voor het eerst naar Nederland. Luchvaartbedrijf ASL voegt vandaag een Cessna Citation X aan hun vloot toe.

Rob Somsen, eigenaar van Luchvaartnieuws.nl, legt uit dat 's ochtends zakendoen in New York en voor het avondeten met dit toestel zeker kan. Als je in de VS woont tenminste. Andersom is het net even lastiger. "Terug zit je met dat tijdsverschil."

Het toestel kan acht tot twaalf mensen vervoeren en kan een koerssnelheid van bijna 1000 kilometer per uur bereiken. ASL zal het toestel vooral gebruiken voor mensen die naar de oostkust van de VS willen vliegen, maar ook naar Afrika of Dubai bijvoorbeeld. "Het is voor mensen die snel van a naar b willen", legt Somsen uit.

De markt voor dit toestel is natuurlijk niet heel groot, het beperkt zich tot 'the happy few' die diep genoeg in de buidel willen tasten voor een vlucht met het toestel. "De doelgroep bestaat verrassend genoeg uit artiesten zoals AfroJack. Een tijd geleden heeft ook de Amerikaanse rockband Kiss zo’n toestel gecharterd. Je ziet dat met name overheden die dit soort toestellen gebruiken en de top van het bedrijfsleven. Maar ze worden ook gebruikt voor medisch vervoer, bijvoorbeeld om voor harttransplantaties organen te vervoeren. Het is een breed scala, maar dat moet ook wel om zo’n toestel rendabel te laten vliegen. Het toestel kost zo’n 17,5 miljoen euro."

Op een volle tank kan het toestel een slordige 6000 kilometer vliegen. “Er zijn wel toestellen in dit segment die net iets zachter vliegen, en wel een groter bereik hebben. Maar daar zal het prijskaartje wat hoger van zijn, omdat de aanschafprijs ook beduidend hoger ligt. Een collegetoestel met een bereik van 8000 kilometer is drie keer zo duur."

De zakenjet met een kruissnelheid van 970 kilometer per uur wordt vrijdag gepresenteerd op Eindhoven Airport.

Gerelateerde artikelen