Mobiliteit19 jan '13 17:51Aangepast op 19 jan '13 20:30

Weest gewaarschuwd, de weg is maandag wit én druk

Auteur: Fleur de Bruijn

De ANWB verwacht zeker 300 kilometer file tijdens de ochtendspits van maandag. Die mogelijk zware spits is het gevolg van sneeuwval op zondag en de daaropvolgende nacht.

Dat laat de ANWB weten op zijn website. Volgens weerbureau Weeronline.nl trekt zondag en maandagochtend een sneeuwgebied over het land. De sneeuwval begint in het zuiden en verplaatst zich langzaam naar het noorden. Plaatselijk kan er een laagje van vijf tot zeven centimeter ontstaan.

In Limburg kan het zondag licht gaan dooien en bestaat het risico van ijzel.

Strooiwagens met sneeuwschuif
Rijkswaterstaat heeft met het oog op de winterse omstandigheden 500 strooiwagens met sneeuwschuif en 350 losse sneeuwschuivers klaarstaan om zondag de weg op te gaan. Bovendien zal er preventief worden gestrooid, maakte Rijkswaterstaat zaterdagavond bekend.

Weeronline.nl verwacht dat het maandag in de noordelijke helft van het land nog lang door kan sneeuwen. In het midden en zuiden valt dan hooguit wat motsneeuw.

De files van maandagochtend zullen naar verwachting van de ANWB het langst zijn in het zuiden en westen van het land.

Drukste spits ooit
De ochtendspits van dinsdag was de drukste spits ooit. Dat meldde de ANWB. Iets voor 8.30 uur stond er 1000 kilometer file.

Het oude record dateert van 8 februari 1999, toen er 975 kilometer file stond in de ochtendspits. Ook toen was de oorzaak sneeuw.

Weerwaarschuwingen
Het KNMI onderzoekt of de criteria voor weerwaarschuwingen uitgebreid kunnen worden
. Aanleiding daarvoor is de bovennoemde ontwrichting van het verkeer dinsdagochtend door de sneeuw.

Het KNMI had maandag gewaarschuwd voor langdurige sneeuwval, maar gaf geen weeralarm af omdat er volgens de criteria van het instituut geen sprake was van extreem weer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen