'Verkeersdoden in 2012 niet gedaald'
Het aantal verkeersdoden is het afgelopen jaar opnieuw niet gedaald. Volgens Fred Wegman, directeur van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid en hoogleraar verkeersveiligheid, zijn in 2012 ongeveer evenveel mensen omgekomen in het verkeer als in 2011.
In 2011 vielen er 661 verkeersdoden. En Wegman verwacht dat de lijn van de 2010 en 2011 zich doorzet. "Mijn verwachting is dat het aantal in 2012 niet zo heel veel zal afwijken van het aantal in jaren daarvoor. Mijn verwachting is dat ze ongeveer even hoog zullen zijn. Dat betekent dat het erop lijkt dat de daling die we jarenlang hebben gehad, zich niet doorzet", zegt Wegman in de BNR Nationale Autoshow.
Haalbaarheid doelstelling 2020 twijfelachtig
Oud-minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) zei in 2007 een maximaal 500 verkeersdoden in 2020 na te willen streven. Maar Wegman heeft zijn twijfels over de haalbaarheid van deze doelstelling en heeft dit ook al eerder aangegeven bij de huidige minister, Schultz van Haegen. "De minister is nu bezig om naar aanleiding van die twijfels te bedenken wat er aanvullend nog moet gebeuren. Wat kan zij doen, wat kan de politie doen, wat kunnen de wegbeheerders doen, wat kan er van verkeerseducatie verwacht worden. Ze is dus nu bezig met nadenken over wat ze gaat doen", zegt Wegman.
De officiële cijfers over het aantal verkeersdoden in 2012 komen binnenkort naar buiten.
Registratie
Het afgelopen jaar trok Wegman ook aan de bel over de registratie van de verkeersdoden. Ook die zou niet op orde zijn. "Dat weten we nog niet helemaal zeker. Maar minister Opstelten heeft in ieder geval het probleem erkend."
De officiële registratie was volgens het oordeel van de stichting niet meer goed. "Er was een groot probleem dat de politie niet meer ernstige verkeersongevallen registreerde. Daar kwamen we met het CBS achter. We stelden vast dat de politie nog maar 83 procent van alle echte verkeersdoden registreerde. Daarover hebben we aan de bel getrokken."
Ook de Tweede Kamer maakte daar een punt van. Opstelten zegde daarop toe dat de registratie eind 2013 op orde moest zijn. "Dat betekent dat wij de minister er aan zullen houden. Wij willen dat er 100 procent door de politie geregistreerd willen hebben."