Mobiliteit28 apr '16 12:59Aangepast op 28 apr '16 16:37

EC blokkeert Duitse tolplan

Auteur: Thijs Baas

De Europese Commissie steekt een stokje voor het Duitse tolplan. De Brusselse autoriteiten eisen dat de wet binnen twee maanden wordt aangepast.

En daarmee lijkt een heel belangrijk onderdeel van het regeerakkoord van de drie Duitse coalitiepartijen vroegtijdig te sneuvelen. Als de Duitse overheid de wet niet binnen twee maanden van tafel heeft, kan de Europese Commissie naar het Europees Hof stappen. Het Duitse tolplan stond al voor een enorme opgave, zegt correspondent Derk Marseille, omdat de Duitse automobilist financieel buiten schot moest blijven. Dat had via een fiscale wet moeten gebeuren, maar daarvan heeft de Europese Commissie nu bepaald dat sprake is van discriminatie.

 

Eerder bepaalde de juridische dienst van het Duitse federale parlement al dat het tolplan van Verkeersminister Alexander Dobrindt juridisch niet houdbaar was. Desnoods stapt de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie vanwege aantasting van het vrije verkeer van mensen en goederen, zegt Marseille. "Een opmerkelijke stap, want landen als Nederland en Oostenrijk hadden ook gedreigd dat te doen, maar nu overweegt Brussel zelf dat dus ook."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen